Cartea de Identitate a Vehiculului nu e cerută de polițiști
Orice autovehicul trebuie să aibă o Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). Documentul atestă că mașina e omologată, respectă normele de siguranță. Actul conține date tehnice despre autovehicul.
Toți șoferii care circulă cu un vehicul pe drumurile publice din România sunt obligați să dețină mai multe documente.
Aceste documente trebuie să ateste identitatea șoferului, dreptul acestuia de a conduce vehiculul respectiv și identitatea mașinii.
Există patru documente pe care un șofer trebuie să le aibă la el în cazul unui control:
- permisul de conducere
- cartea de identitate/pașaportul
- certificatul de înmatriculare (talonul)
- asigurarea auto obligatorie (RCA).
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la Art. 35, alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din aceeași lege a circulației.
Astfel, conform prevederilor din Codul Rutier, șoferii care nu au asupra lor talonul mașinii riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Aceeași sancțiune este aplicată și în cazul în care prezinți doar o copie a talonului sau a altor documente specificate în Articolul 35, alineatul 2.
De asemenea, conform Articolului 35, alineatului (20) din Codul Rutier, participanții la trafic sunt obligați să prezinte polițistului rutier, la cerere, documentele referitoare la bunurile transportate în vehicul și alte documente prevăzute de lege, pentru a demonstra legalitatea acestora.
Cartea de identitate a vehiculului (CIV) este eliberată de Registrul Auto Român (RAR) la momentul înmatriculării mașinii. Acest document atestă conformitatea mașinii cu normele de siguranță, conține date tehnice despre vehicul, informații de identificare și detalii despre proprietar.
Cu toate acestea, Cartea de Identitate a Vehiculului nu trebuie să fie prezentată polițiștilor în cazul unui control în trafic. Prin urmare, șoferii nu sunt obligați să aibă în mașină nici originalul, nici copia după Cartea de Identitate a Vehiculului.
Care este amenda dacă nu ai actele asupra ta
Șoferii care au pierdut cartea mașinii sunt obligați să obțină un duplicat, iar pentru acest lucru trebuie să se adreseze Registrului Auto Român (RAR).
Documentele necesare pentru obținerea unui duplicat al cărții de identitate a vehiculului sunt:
- O cerere pentru eliberarea unui nou document;
- Actul de identitate al solicitantului;
- Documente care atestă calitatea de proprietar al vehiculului (act de vânzare-cumpărare, factură, act de adjudecare etc.), în cazul în care solicitantul nu este cel care figurează ca deținător în evidențele autorității de înmatriculare.
De asemenea, este obligatorie prezentarea vehiculului la RAR pentru a fi identificat. După ce se verifică îndeplinirea tuturor cerințelor, RAR va emite un duplicat al Cărții de identitate auto.
În lipsa Cartei de Identitate a Vehiculului, mașina nu poate fi supusă Inspecției Tehnice Periodice (ITP). Iar înmatricularea vehiculului este automat suspendată. Conducătorii auto care circulă cu un vehicul fără ITP valabil se expun riscului de a primi două sancțiuni simultan. Una pentru punerea în circulație a unui autovehicul cu înmatricularea suspendată și alta pentru lipsa ITP.
Sancțiunile pot varia între 4.785 de lei și 6.600 de lei în total. În plus, plăcuțele de înmatriculare și talonul mașinii vor fi reținute.