De la ce vârstă au voie copiii în mașină? Cum se transportă corect copiii, conform legislației rutiere actuale? De la ce vârstă poate sta un copil pe scaunul din dreapta șoferului?
Cum se transportă corect copiii sub 3 ani?
Potrivit legii, copiii care nu au împlinit 3 ani pot fi transportați în mașină doar dacă sunt așezați în scaune speciale de siguranță. Excepția este atunci când există un alt adult în vehicul care să-i supravegheze, în afară de șofer. De asemenea, acești copii pot fi transportați în vehicule de transport public sau în taxiuri, cu condiția să stea pe locuri din spate, nu pe scaunul din față. Conform Articolului 97 (2.2) din legea circulației, acestea sunt condițiile în care copiii sub 3 ani pot călători în siguranță.
„Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Prin excepție […], copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportaţi sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul, în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi dacă în acesta din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, stabilește Art. 97 (2.2) din legea circulației.
Bebelușii pot fi transportați pe scaunul din față al mașinii
Bebelușii pot fi transportați pe scaunul din față al mașinii, dar doar dacă sunt respectate regulile de siguranță. Aceasta înseamnă că trebuie să fie așezați într-un scaun special pentru copii, cu centuri de siguranță, iar scaunul să fie orientat cu spatele la direcția de mers. În plus, airbagul din față trebuie dezactivat.
Pentru copiii de peste 3 ani care au o înălțime sub 150 cm, aceștia nu pot sta pe scaunul din față dacă mașina nu are sisteme de siguranță adecvate, conform Articolului 97 (2.3) din Codul Rutier. Aceștia trebuie să ocupe locuri din spate.
„Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă”, prevede Art. 97 (2.3) din Codul Rutier.
Copiii sub 135 cm trebuie să stea în scaune speciale
De altfel, copiii care au o înălțime de până la 135 cm trebuie să stea în scaune speciale, montate pe locurile din spate. Cei care depășesc 135 cm pot folosi centura de siguranță, dar aceasta trebuie ajustată corect sau pot folosi un dispozitiv special pentru fixare. Legea interzice transportul copiilor sub 3 ani în mașini care nu au sisteme de siguranță, cu excepția transportului public, cum ar fi taxiurile. Pentru copiii sub 3 ani, este obligatoriu ca aceștia să fie supravegheați de un adult, altul decât șoferul.
Așezarea copiilor pe scaunul din față poate fi periculoasă, deoarece airbagurile sunt concepute pentru adulți și pot răni grav copiii. De asemenea, locul din față este mai vulnerabil în caz de accident, iar centurile de siguranță nu se potrivesc bine pe corpul unui copil, crescând riscul de accidentare.
Cei care nu respectă aceste reguli pot primi amenzi între 660 de lei și 825 de lei și trei puncte de penalizare.