Soferii britanici care conduc dupa ce au luat droguri ilegale ar putea primi o interdictie de un an pe sosele si amenda de 5.000 de lire, chiar daca nu gresesc cu nimic in trafic.

Dupa ce va fi aprobata o noua propunere a Ministerului Transporturilor, politistii rutieri din Marea Britanie vor trebui doar sa demonstreze ca soferii au luat droduri interzise.

Dupa cum se stie, urmele de droguri pot ramane in organismul uman pana la cateva saptamani, astfel incat soferii britanici s-ar putea trezi condamnati pentru incalcarea legii la mult timp dupa ce au luat substante stupefiante.

In prezent, sunt foarte putine condamnari pentru sofatul sub influenta drogurilor, intrucat, potrivit legii actuale, trebuie demonstrat nu doar faptul ca soferul s-a drogat, ci si ca acest lucru i-a afectat comportamentul in trafic.

Mai mult, autoritatile se pregatesc sa aprobe un dispozitiv portabil, care poate detecta cinci grupe diferite de droguri in urma unui test de saliva ce va putea fi efectuat pe strada.

Compania olandeza Philips a anuntat ca va incepe livrarea unor astfel de aparate catre politia britanica in cursul anului viitor.

Aceste aparate pot detecta cocaina, heroina si cannabisul in doar 90 de secunde, dintr-o singura mostra de saliva.

Sursa: Times Online