Polițiștii pot sancționa șoferii pe baza înregistrărilor camerelor de bord și de supraveghere

Recent, Codul Rutier din România a suferit modificări importante, prin care polițiștii primesc dreptul de a aplica sancțiuni pe baza înregistrărilor video capturate atât de camerele de bord, cât și de camerele de supraveghere montate pe drumurile publice.

Această schimbare le permite autorităților să intervină mai prompt în cazurile de comportament agresiv în trafic, chiar și în lipsa unei constatări directe.

Ce tipuri de înregistrări pot fi folosite?

Polițiștii pot utiliza două tipuri de înregistrări video pentru a sancționa abaterile de la regulile de circulație:

  • Camerele de bord

În cazul înregistrărilor realizate cu camere de bord montate de alți participanți la trafic, polițiștii pot sancționa doar comportamentul agresiv. Prin comportament agresiv se înțeleg manevre periculoase, menite să intimideze sau să pună în pericol alți șoferi, conform Codului Rutier.

  • Camerele de supraveghere

Instalațiile de supraveghere plasate de administratorii drumurilor permit polițiștilor să sancționeze o gamă mai largă de încălcări ale regulilor de circulație. Aceste camere oferă posibilitatea detectării oricărui tip de abatere, inclusiv depășirea vitezei, neacordarea priorității sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului.

Poliția Română
SURSA FOTO: Facebook, Poliția Română

Ce este considerat comportament agresiv în trafic?

Codul Rutier definește comportamentul agresiv printr-o serie de manevre specifice, cum ar fi:

  • Alternarea bruscă de pe o bandă de circulație pe alta pentru a depăși alte vehicule;
  • Pornirea din loc prin patinarea excesivă a roților;
  • Conducerea vehiculului la o distanță extrem de redusă față de alte vehicule, fie în față, fie lateral, cu intenția de a intimida;
  • Reducerea bruscă și nejustificată a vitezei, în special dacă aceasta pune în pericol alți șoferi;
  • Folosirea abuzivă a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga pe alții să elibereze banda de circulație;
  • Executarea unor manevre periculoase, precum mersul cu spatele sau derapajele controlate pentru a intimida ceilalți participanți la trafic.

Cum pot șoferii raporta comportamentul agresiv al altor participanți la trafic?

Înregistrările realizate de camerele de bord pot fi trimise poliției prin HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne, alături de o sesizare.

Totuși, pentru ca aceste materiale să fie acceptate, este necesar ca manevrele agresive să fie percepute „în mod nemijlocit și întâmplător”, adică să surprindă comportamentul în mod spontan, fără intervenția directă a celui care face înregistrarea.

Sancțiuni pentru comportamentul agresiv

Conducerea agresivă poate duce la sancțiuni consistente. Șoferii care manifestă comportament agresiv riscă amenzi de până la 825 de lei, precum și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Scopul acestor sancțiuni este de a descuraja practicile riscante și de a proteja siguranța participanților la trafic.