DrugTest și erorile sale. Rămâi fără permis auto, dacă iei anumite medicamente

În prezent, Poliția Rutieră îți poate reține permisul auto, dacă refuzi să fii testat cu DrugTest. De altfel, bicicliștii și cei care merg cu trotinetele pot primi o amendă de minimum 990 de lei dacă refuzul testul antidrog. La doar două zile după adoptare acestei măsuri legislative, peste 115.000 de cetățeni români au semnat o petiție pentru eliminarea ei. Ba mai mult, au făcut publice erorile aparatelor respective.

Anul trecut, peste 1.200 de teste al DrugTest (dintr-un total de 3.000 de teste pozitive) au fost fals-pozitive. De exemplu, un șofer a rămas fără permis auto din cauza unor medicamente pentru răceală.

„Am fost testat pozitiv pentru metamfetamine. Am făcut testul rapid pentru că știam că nu am consumat droguri, mai ales că eu nu beau nici alcool. Am luat ordonanță de la poliție să fac asta, pentru că altfel statul plătește analizele în tranșe la 6 luni”, a explicat tânărul șofer pentru PRO TV.

Petiție pentru schimbarea legislației

În trecut, șoferii români aveau posibilitatea de a-și face analize de sânge pentru a-și demonstra nevinovăția. Acum, însă, nu mai au această posibilitate. În prezent, peste o sută de mii de români cer schimbarea deciziei de a suspenda permisul auto până la afișarea rezultatelor analizelor de sânge.

„Dacă această OUG rămâne în picioare, zeci de mii de șoferi vor fi învinovățiți pe nedrept și nu își vor mai putea folosi permisul de conducere luni de zile. Unii dintre ei își câștigă existența de pe urma permisului, iar alții depind de el ca să ajungă la serviciu”, se arată în petiția declic.ro, semnată deja de peste 116.000 de români.

Anumite medicamente pot avea efecte psihoactive

Vă reamintim că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive. De aceea, Poliția Română recomandă șoferilor să verifice prospectul medical înainte de a se urca la volan.

Testele utilizate în cadrul Poliţiei Române sunt teste rapide de screening sau de orientare. Ele nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, aşa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML. Conform medicilor legişti, există „numeroase substanţe” care nu sunt incluse pe lista de substanţe interzise, dar care pot da reacţii fals pozitive la DrugTets:

  • amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
  • cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
  • barbiturice: antiinflamatorii;
  • opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.