Se schimbă Codul Rutier! În prezent, în România, girofarurile albastre obligă participanții la trafic să acorde prioritate de trecere mașinilor pe care sunt montate. Șoferii nu sunt însă obligați să oprească mașina pe marginea drumului pentru a permite trecerea autospecialelor.
Se schimbă Codul Rutier
Ei bine, acest lucru urmează să se schimbe, în conformitate cu un proiect de lege de la Senat. Astfel, șoferii vor fi obligați să treacă pe dreapta și să permită trecerea ambulanțelor nu doar să le acorde prioritate de lege. După modificare, Art. 37 din Codul Rutier ar urma să aibă următorul cuprins:
„Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau de bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie şi sonore, precum şi la trecerea autovehiculelor aparținând serviciului de ambulanță care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore”.
Așadar, oprirea mașinilor va fi obligatorie și în cazul l ambulanțelor dotate cu girofaruri albastre, nu roșii.
Girofarurile roșii pot fi folosite doar de către autovehiculele aparținând poliției și pompierilor. Cele dotate cu lumini albastre aparțin poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Autorității Vamale Române etc. și includ și ambulanțele.
Ce semnifică semnalele speciale de avertizare luminoase
Codul Rutier prevede că semnalele speciale de avertizare luminoase (girofarurile) sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule și au următoarele semnificații:
- lumina roșie obligă participanții la trafic să oprească în direcția de mers cât mai aproape de marginea drumului;
- lumina albastră obligă participanții la trafic să acorde prioritate de trecere;
- lumina galbenă obligă participanții la trafic să circule cu atenție.
Pentru a se aplica, legea trebuie adoptată de Parlament, aprobată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.
Șoferii ar putea fi amendați pe baza imaginilor de pe camerele de bord sau de supraveghere
Iar aceasta nu este singura modificare ce ar putea apărea în Codul Rutier. Un alt proiect propune amendarea şoferilor și în baza imaginilor surprinse de camerele de bord și de supraveghere.
Propunerea legislativă prevede şi prevede şi sancțiuni severe, precum şi creșterea perioadei de suspendare a permisului. Mai multe puteți afla aici.