Potrivit noii ordonanțe, despre care se discută intens în ultimele zile, șoferii testați pozitiv anti-drog pot scăpa de suspendarea permisului în anumite situații.
Cum scapă șoferii testați pozitiv cu aparatul anti-drog? Situația când primesc permisul înapoi
Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, șoferii care refuză testul rapid anti-drog al Poliției sau care sunt depistați pozitiv la prezența unei substanțe interzise în organism vor primi înapoi permisul de conducere în două cazuri:
- La împlinirea termenului de 72 de ore de la finalizarea procedurilor de recoltare a probelor biologice, dacă analiza probelor biologice arată absența substanțelor interzise.
- Dacă rezultatul testelor de laborator efectuate ulterior este negativ în privința prezenței substanțelor interzise în organism.
Unii șoferi nu sunt de acord cu legea
Această modificare a Ordonanței de Urgență 84 vine în urma protestelor șoferilor legate de erorile apărute în testele rapide anti-drog efectuate de Poliție și în urma preocupărilor exprimate de medicii legiști, care susțin că modificările în Codul Rutier ar putea conduce la posibile abuzuri.
Noul proiect de OUG clarifică astfel situațiile în care șoferii vor putea recupera permisul de conducere după ce acesta a fost reținut în urma unor teste pozitive pentru substanțe interzise.
„Permisul de conducere retras (…) se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice” arată proiectul de ordonanță.
Textul de lege mai prevede că permisul de conducere reținut în urma testării cu un mijloc tehnic certificat, care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, poate fi restituit în două situații: atunci când analiza probelor biologice arată absența acestor substanțe sau la expirarea termenului de 72 de ore de la finalizarea procedurilor de recoltare a probelor biologice.
Persoanele oprite în trafic pot solicita polițistului rutier să le fie recoltate probe biologice în unități sau instituții medicale competente, pentru a se determina concentrația de alcool în sânge.
Legislație similară există în Germania și Spania
Conform unor surse politice, guvernanții nu au decis încă forma pe care o va lua o eventuală nouă Ordonanță de Urgență sau o Hotărâre de Guvern, sau chiar ambele. Modificările urmează să fie discutate și aprobate în ședința de guvern de joi.
Premierul Marcel Ciolacu a susținut anterior Ordonanța 84 și a promis că autoritățile vor achiziționa mai multe aparate de testare antidrog. El a argumentat că o legislație similară există în Germania și Spania și că este necesară pentru a reduce numărul șoferilor care conduc sub influența drogurilor, amintind de tragedia din 2 Mai.
„Am vorbit şi în timpul ședinței Internaţionalei Socialiste cu domnul ministru Cătălin Predoiu. În acest moment, ceea ce reclamă dânşii este faptul că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Eu cred că legea este bună, pentru că ne amintim de 2 Mai. Această lege există şi în Germania, există şi în Spania, există peste tot.
Cu adevărat, statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. În timp real eu consider că între 48 de ore şi 72 de ore este un răspuns într-un timp rezonabil pentru testele de sânge. Se face ca în toată lumea primul test, am înţeles că dacă iei două pastile de Nurofen în acel moment s-ar putea să fie testul pozitiv; se face testul de sânge, în 48 de ore se dă răspuns. Eu cred că nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis”, a susţinut Ciolacu, la Palatul Parlamentului.