Se schimbă Codul Rutier

UE intenționează să implementeze schimbări semnificative în Codul Rutier. Ele au ca obiectiv îmbunătățirea siguranței rutiere și standardizarea regulilor în întregul spațiu comunitar.

Una dintre propunerile revoluționare vizează reducerea vârstei minime pentru obținerea permisului de conducere la 17 ani. Cu condiția ca minorul să fie însoțit de un șofer cu experiență. Această modificare are potențialul de a facilita accesul tinerilor la obținerea permisului de conducere. Și ar putea contribui la rezolvarea deficitului de șoferi profesioniști.

În cazul conducătorilor de camioane și vehicule pentru transportul de pasageri, vârsta minimă ar urma să fie redusă la 18 ani. Cu toate acestea, pentru a asigura o pregătire adecvată, aceștia ar trebui să obțină un certificat de competență profesională. În absența acestuia, limita de vârstă rămâne la 21 de ani.

În ceea ce privește consumul de alcool la volan, noile reguli propun ajustarea limitelor acceptate. În timp ce legislația rutieră din România adoptă o abordare de toleranță zero față de consumul de alcool la volan, altele țări europene adoptă o abordare mai flexibilă.

Cât alcool pot consuma șoferii

Uniunea Europeană (UE) ia în considerare stabilirea unei limite de 0,2 grame de alcool per litru pentru șoferii cu vârsta cuprinsă între 17 și 18 ani, aflați în perioada de probă.

Această limită redusă ar urma să fie însoțită de sancțiuni mai severe pentru cei care încalcă regulile în această categorie de șoferi.

În paralel, se urmărește armonizarea limitelor de alcoolemie la volan în toate statele membre, cu posibilitatea ca acestea să fie stabilite independent de către fiecare țară.

O altă propunere importantă vizează extinderea duratei de valabilitate a permisului de conducere la 15 ani pentru toți posesorii, cu excepția șoferilor cu vârsta de peste 70 de ani, pentru care controalele ar trebui efectuate la fiecare 5 ani. Aceste propuneri, elaborate de Comisia pentru Transporturi a UE, așteaptă votul pentru a fi implementate și a aduce schimbările menționate. Se preconizează că aceste modificări ar putea intra în vigoare în luna martie, odată cu aprobarea necesară.

Tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani se confruntă cu dificultăți financiare în obținerea unui permis de conducere. Permisul este un element esențial pentru accesul la oportunități de muncă sau pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

În acest context, Fundația Pentru Comunitate, cu sprijinul financiar al MOL România, lansează și anul acesta programul „Permis pentru Viitor”. Acesta vine în ajutorul tinerilor fără posibilități materiale. Programul este deja la a 9-a ediție.