Karsten Nohl, un tânăr de 28 de ani din Germania susţine că a reuşit să spargă codurile folosite pentru criptarea convorbirilor în reţelele GSM. Mai mult, un manual de generare a codurilor care ar permite decriptarea convorbirilor a fost publicat pe Internet.

Germanul Karsten Nohl susţine că decriptarea codurilor va face posibilă interceptarea convorbirilor telefonice de către orice persoană care deţine echipamente speciale, în valoare de 30.000 de dolari.

Dezvăluirea a fost făcută la o conferinţă a hackerilor (Chaos) la Berlin. Iar tânărul informatician susţine că, prin demersul său, vrea să forţeze operatorii GSM să modifice sistemul de criptare a convorbirilor, ale cărui puncte slabe au fost semnalate încă de acum 15 ani.

În prezent, se estimează că, la nivel global, reţelele GSM (global system for mobile communication) au peste 3,5 miliarde de utilizatori. Vocea din convorbiri este „codată” prin folosirea unui algoritm de criptare (o secvenţă de 0 şi 1) pe 64 de biţi, vechi din 1988, numit A5/1. Codurile sparte nu vizează decât reţelele GSM. În cazul reţelelor 3G, este folosit un algoritm de criptare mai avansat, pe 124 de biţi, despre care hackerul german spune că este de milioane de ori mai dificil de spart.

Asociaţia operatorilor GSM, o organizaţie cu sediul în Londra, care a dezvoltat algoritmul şi reprezintă companiile de telefonie mobilă, susţine că demersul lui Nohl este ilegal şi că supra-estimează efectul decriptării asupra securităţii convorbirilor mobile.

„Teoretic este posibil, practic este improbabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al asociaţiei, care a subliniat că un astfel de demers este considerat ilegal în state precum SUA sau Marea Britanie. Asociaţia GSM susţine că simpla spargere a codurilor de criptare nu este suficientă pentru a intercepta convorbirile: dacă se doreşte interceptarea unei anumite persoane, convorbirile iniţiate de aceasta trebuie identificate din sutele de apeluri care tranzitează o staţie GSM. În plus, în cazul unei singure convorbiri pot fi folosite până la 60 de frecvenţe, din cauză că operatorii alternează utilizarea acestora pentru a maximiza folosirea benzii. În plus, pentru interceptare, ar fi nevoie de echipamente radio speciale, care sunt disponibile doar pentru instituţii abilitate.