"Suişurile şi coborâşurile crizei din zona euro şi impasul politicii economice din SUA împiedică în prezent, aşteptările unui scenariu previzibil, iar aceste incertitudini ar putea duce la suspendarea achiziţiilor de către consumatori şi investitori", scrie într-un comunicat Coface.

Totodată, menţionează reprezentanţii companiei, neîncrederea faţă de bănci din cauza expunerii lor la riscul suveran ar putea afecta accesul la credite pentru companiile europene.

"În prima jumătate a anului 2011, nivelul creditării în Grecia, Spania, Portugalia şi Irlanda s-a contractat. Un risc major este reprezentat de posibilitatea de scumpire şi rărire a creditelor din inima UE. În acest context, plăţile restante înregistrate de către Coface indică din nou o tendinţă ascendentă, în special în economiile din zona euro periferică. Coface estimează în 2011 o creştere moderată faţă de estimările iniţiale de 1,6% în Uniunea monetară", se menţionează în comunicat.

Evaluările clasei de risc A3 pentru Italia şi A4 pentru Portugalia au fost puse sub supraveghere negativă, potrivit Coface.

Neîncredere în zona euro

În comunicat se menţionează că deteriorarea perspectivei economice şi financiare determină Coface să scadă evaluarea riscului pentru Grecia cu un nivel, la clasa C şi pentru Cipru la clasa B, deja declasată în iunie anul trecut.

Recesiunea, mai gravă decât estimările iniţiale, a crescut şi mai mult deficitul public din Grecia. Deşi anticipată la scară largă, o mai mare incapacitate din partea guvernului grec va afecta investitorii şi băncile, care au înăsprit condiţiile de creditare pentru companii. În prima jumătate a anului 2011, creditele acordate companiilor au scăzut deja cu 7% într-un an. Coface constată o creştere a incidentelor de plată din partea companiilor greceşti de la începutul anului 2011, se menţionează în comunicatul companiei.

În plus, tendinţa pozitivă a evaluărilor clasei de risc A2, pentru alte cinci economii din zona euro – Germania, Austria, Belgia, Franţa şi Olanda – a fost eliminată. O încetinire a activităţii în al doilea trimestru al anului 2011, deteriorarea comerţului exterior şi, în special, riscul unei creşteri a neîncrederii consumatorilor şi companiilor conduc la o creştere foarte modestă, în restul anului.

Tensiunile politice frânează creşterea SUA

Toţi factorii de impulsionare a activităţii în SUA vor încetini în a doua jumătate a anului şi în 2012. Această încetinire a activităţii va avea ca rezultat o creştere a falimentelor, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, slăbite de expunerea ridicată faţă de băncile regionale şi afectate de accesul redus la credite.

În acest context, activitatea companiilor va suferi un declin, chiar dacă cererea din ţările emergente, care va creşte cu 5,8% în 2011, mai poate încă fi luată în considerare. În ciuda faptului că este în declin net în comparaţie cu 2010, comerţul global va continua să înregistreze rate pozitive ale creşterii, mai scrie în comunicatul Coface.

Semnale pozitive în Islanda şi Tailanda

În această perioadă de criză, vestea cea bună vine din Islanda, a cărei evaluare a clasei de risc A4 a fost pusă sub supraveghere pozitivă. Declasată în martie 2009, Islanda înregistrează o reluare a creşterii (2,5% în 2011) susţinută de consumul casnic şi de investiţiile în afaceri. În plus, datoria externă a ţării, deşi rămâne ridicată, s-a îmbunătăţit considerabil (de la 564% din PIB-ul anului 2008 la 250% din PIB-ul actual). Sectorul bancar a fost de asemenea, curăţat, scrie în comunicatul Coface.

Coface elimină supravegherea negativă pentru evaluarea riscului Tailandei, din clasa A3, care beneficiază de stabilizarea situaţiei politice după alegeri şi se remarcă prin afişarea unei anumite rezistenţe economice la agitaţia economică şi financiară de la nivel mondial.