O analiza realizată de Coface România asupra insolvențelor din prima jumătate a anului arată că avem un nivel maxim al pierderilor provocate de insolvențe, un grad tot mai mare de îndatorare și o creștere a valorii instrumentelor refuzate la plată de aproape 50%.
Un număr de 4.442 de companii au intrat în procedura de insolvență în primele șase luni, număr aproape egal cu cel din aceeași perioadă a anului trecut. Diferența este că numărul firmelor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro a crescut cu aproape 20%, ajungând până la 180. Un număr de 20 dintre acestea aveau o cifră de afaceri de peste 10 milioane euro, iar 11 aveau activitate de distribuție, comerț sau furnizare de energie. Implicit, aceste companii au un nivel scăzut de active imobilizate și un grad de îndatorare mare, ceea ce duce la pierderi semnificative în condițiile în care nu există prea multe bunuri valorificabile în caz de faliment.
Cele mai mari 1.000 de companii generau la finalul anului 2016 o pondere de 50% din veniturile tuturor companiilor, un fenomen mai puțin vizibil în țările din regiune, spune Iancu Guda, services director la Coface România
„Nivelul veniturilor firmelor a crescut puternic în ultimii trei-patru ani dinaintea intrării în insolvență, ca urmare a investițiilor semnificative”, spune Eugen Anicescu, Country Manager la Coface România. „Cifra de afaceri medie din 2016 a fost de 4,57 milioane lei, cu 26% peste cea din anul anterior și de aproape două ori mai mare decât cea din 2008. Cu toate acestea, companiile nu au folosit toate resursele pentru a se eficientiza, acumulând pierderi din ce în ce mai mari”, completează Eugen Anicescu.
Imaginea sectorului privat nu este foarte bună dacă luăm în calcul faptul că cele mai mari 1.000 de companii aveau o pondere de 50% în totalul veniturilor tuturor firmelor din țara noastră. La fel, în timp ce șase din zece companii înregistrează profit, câștigurile sunt concentrate valoric în proporție de 75% la cele mai mari 10% dintre societăți.
Comerț și distribuție
Nu este ușor de explicat nici creșterea cu aproape 50% a valorii instrumentelor refuzate la plată din prima jumătate a anului, creștere care nu ar trebui să existe dacă numărul insolvențelor este la minim, iar companiile au suficient numerar. „Acest aparent paradox este explicat de accentuarea polarizării veniturilor, profiturilor și a lichidității în rândul companiilor mari”, spune Iancu Guda, Services Director la Coface România. „Conform datelor, primele cele mai mari 1% dintre companiile active, aproximativ 5.000, concentrează 58% din lichiditatea întregului mediu de afaceri la finalul lui 2016, comparativ cu doar 43% în 2007.” Valoarea însumată a lichidității din mediul de afaceri activ s-a ridicat la 128 miliarde lei anul trecut, mult peste nivelul de 78 miliarde lei din 2007.
Cea mai mare companie care a intrat în insolvență în prima parte a anului este Transenergo Com din București, cu activitate de comercializare a energiei electrice. Firma a avut o cifră de afaceri anul trecut de 1,35 miliarde lei și datorii totale de 460,3 milioane lei, în condițiile unor capitaluri proprii de 49,1 milioane lei. Pe locul secund se află ROMCAB din Mureș, producător de cabluri cu fibră optică, care a avut o cifră de afaceri de 965,2 milioane lei, dar înregistrează datorii de 945,9 milioane lei. ARELCO Power SRL din București , cu activitate în comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte, se află pe locul al treilea, cu o cifră de afaceri de 724,6 milioane lei și datorii totale de 94,4 milioane lei.
La nivel sectorial, cele mai multe insolvențe deschise în prima jumătate a anului au venit din cel de construcții, cu un număr total de 746, în condițiile în care volumul lucrărilor de profil a scăzut cu 8% în primul semestru. Pe locul secund găsim sectorul de comerț cu amănuntul, care a adunat 705 insolvențe, urmat de cel de comerț cu ridicata și distribuție, cu 660 de insolvențe.