Coface a păstrat calificativul privind riscul de ţară pentru România la B, clasă de risc care indică un mediu politic şi economic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac, au anunţat, miercuri, la o conferinţă de presă, reprezentanţii Coface.
România rămâne vulnerabilă ca urmare a persistenţei dezechilibrelor externe şi a ajustărilor bugetare insuficiente, în timp ce condiţiile de finanţare ar trebui să se înăsprească din nou în 2012 din cauza aversiunii crescute a investitorilor faţă de risc. Sistemul bancar rămâne afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante, potrivit sursei citate.
‘2012 va fi un an greu pentru economia românească într-un context european sumbru, cu o recesiune în zona euro şi o restrângere a creditului pe fondul recapitalizării băncilor străine în România. Companiile româneşti se vor confrunta cu o reducere a cererii la export, o deteriorare a accesului la finanţare, la care se va adăuga un consum intern privat slab şi un nivel al investiţiilor precar’, a declarat country cluster manager Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia, Cristian Ionescu.
Potrivit acestuia, după o redresare modestă în 2011 generată de exporturi, producţie industrială şi agricultură, ritmul de creştere economică va încetini în 2012. Exporturile orientate în proporţie de 55% către zona euro aflată în recesiune se vor contracta. Investiţiile publice vor putea deveni principalul motor al creşterii într-un context în care necesităţile infrastructurii de transport rămân extrem de importante. Cofinanţarea din fonduri structurale europene, a căror rată de absorbţie rămâne cea mai scăzută din UE, va juca un rol cheie în această privinţă, conform raportului Coface.
De asemenea, Coface arată că în 2012 vor continua falimentele companiilor, din cauza încetinirii procesului de acordare a finanţărilor şi a creşterii preţurilor.
‘Termenul de decontare a facturilor a crescut de la 60 de zile la 90. Lucrurile se vor deteriora prin perspectiva falimentelor. Până acum câţiva ani, creditorii deveneau nervoşi şi cereau companiilor declararea falimentului pentru neplată. Astăzi este invers, companiile îşi cer singure falimentul şi creditorii sunt mai răbdători. Unele companii vor pierde finanţări, iar altele vor obţine mai greu finanţări’, a spus Cristian Ionescu.
În perioada ianuarie 2010 – noiembrie 2011, expunerea la risc a Coface România a crescut cu peste 300%, la 700 milioane euro, iar portofoliul de asiguraţi a crescut cu 150%. În 2011, comparativ cu 2010, numărul solicitărilor de asigurare a crescut cu 50%, conform datelor prezentate de companie.
SURSA: Agerpres