‘În scenariul de bază pentru anul 2013, Coface estimează o creştere economică de maxim 1%, comparativ cu anul anterior. Coface Franţa a păstrat, în ianuarie 2013, calificativul privind riscul de ţară pentru România la B, clasa de risc care indică un mediu economic şi politic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac’, a declarat, marţi, directorul de ţară al Coface România, Constantin Coman, într-o conferinţă de presă.
Managerul Coface a arătat că sectorul cel mai afectat al economiei este cel al întreprinderilor mici şi mijlocii, iar noile reglementări fiscale privind acest sector vor avea ca efect o deteriorare a indicatorilor economici ai companiilor.
Scăderea de la 100.000 de euro la 65.000 de euro a limitei veniturilor de la care o firmă intră în segmentul microîntreprinderilor, eliminarea obligaţiei de a avea între unu şi nouă salariaţi şi a posibilităţii ca firmele să aleagă între plata impozitului pe profit sau pe venit, impunându-se obligaţia de a plăti 3% din veniturile realizate, chiar dacă nu au profit, va duce la un număr mare de noi insolvenţe în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii, a subliniat Coman.
‘Este posibil ca recentele modificări fiscale, coroborate cu situaţia financiară deja precară a microîntreprinderilor, să determine o creştere a riscului de insolvenţă în anul 2013 pentru acest segment de companii’, a arătat directorul Coface.
Potrivit analizelor Coface, în ultimii doi ai s-a înregistrat o creştere de 14,5% a situaţiilor de insolvenţă la nivelul economiei, în timp ce creşterea numărului companiilor nou înregistrate a fost de 2%.
Coface România a analizat, în 2012, 23.292 microîntreprinderi, cu o cifră de afaceri de totală de 12,3 miliarde euro, reprezentând 50% din cifra de afaceri a tuturor microîntreprinderilor active la nivel naţional. Distribuţia acestor firme pe clase de risc arată că doar 25% sunt în afara riscului de insolvenţă.
SURSA: Agerpres