Jumătate din companiile active înregistrează o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro pe an.

'Doar 904 companii din acest sector înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de un milion de euro, reprezentând 3% din totalul firmelor active, dar generând aproximativ 63% dintre veniturile înregistrate la nivelul întregului sector', spun autorii analizei.

În studiu se mai arată că sectorul transporturilor rutiere de mărfuri este unul destul de matur, aproximativ jumătate dintre companiile active fiind înfiinţate înainte de anul 2005. Aceste companii joacă cel mai important rol economic şi social în cadrul sectorului.

Astfel, aceste firme generează aproximativ 63% din cifra de afaceri înregistrată la nivelul întregului sector şi 67% din valoarea totală a activelor şi datoriilor.

'Utilizând indicele Herfindahl-Hirschman (HHI) pentru a aprecia nivelul de concentrare, observăm că sectorul transporturilor rutiere de mărfuri este marcat de un nivel foarte scăzut de concentrare, indicatorul HHI pentru fiecare dintre ultimii cinci ani fiind în jur de 20. Acest lucru este confirmat şi de ponderea relativ scăzută a cotei de piaţă cumulate deţinute de cei mai importanţi 10 jucători, respectiv 10%', potrivit analizei.

Potrivit indicelui HHI, pieţele cu un nivel de concentrarea scăzut sunt cele unde valoarea indicatorului este mai mică de 1.000.

Astfel, în sectorul transporturilor rutiere de mărfuri există un număr mare de firme oarecum independente, fiecare în parte cu o capacitate redusă de influenţă sau control al pieţei, un număr mare de cumpărători, precum şi bariere reduce pentru comercianţi privind intrarea sau ieşirea de pe piaţă.

Coface România a analizat individual, pe parcursul anului 2013, un număr de 36.000 de firme cu o cifră de afaceri totală de aproximativ 180 de miliarde de euro, reprezentând circa 70% din cifra de afaceri a tuturor firmelor active la nivel naţional.

Dintre acestea, 2.752 de companii desfăşoară activitatea în sectorul analizat.

'Chiar dacă, din punct de vedere numeric, eşantionul realizat pare foarte mic, generând o pondere de doar 10%, aceste companii sunt reprezentative, deoarece generează aproximativ 61% din totalul cifrei de afaceri la nivelul întregului sector', mai spun reprezentanţii Coface.

 

Sursa: Agerpres