Potrivit negocierilor purtate până în acest moment, cofinanțarea în sistem leasing va fi permisă doar pe perioada de implementare a proiectelor, ceea ce prezintă dezavantajul unei durate scurte a contractului, de doar doi ani. Reprezentanții ALB au solicitat, însă, ministerului ca perioada contractuală să fie extinsă şi pe durata monitorizării, astfel încât dreptul de proprietate să fie transferat la finalul acesteia, iar contractele să se poată întinde și pe circa patru-cinci ani, iar rata de leasing să fie, în consecință, mai mică.

"Membrii ALB care doresc vor adera la acest protocol, fiind recunoscuţi ca instituţii de cofinanţare care urmează a fi recomandate mai departe de către Ministerul Agriculturii ca sursă de cofinanţare celor care vor să atragă fonduri europene", a declarat secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România, Adriana Ahciarliu. Experții juridici ai asociaţiei au lucrat împreună cu reprezentanţii ministerului pe textul de directivă care trebuie implementată şi la proiectul de protocol între cele două entităţi. Ministerul Agriculturii a justificat limitarea la o perioadă mai scurtă (perioada de implementare)  făcând trimitere la un text de directivă în care specialiștii asociații nu au găsit prevăzute astfel de restricții. Perioada de monitorizare ajunge până la 4-5 ani, asociaţia propunând ca transferul de proprietate să se realizeze cu 60 de zile înainte de încheierea acesteia. Aspectul va fi renegociat în partea a doua aacestui instrument, a spus Ahciarliu.

Participarea la cofinanțarea proiectelor europene a mai fost permisă societăților de leasing până în 2009, fiind apoi restricționată.

IFN-urile sunt pregătite să înceapă derularea programului în martie.

Piaţa de leasing financiar a crescut anul trecut cu 7% faţă de 2013, la 1,32 miliarde euro, susţinută de  segmentul, care a avansat cu 14%, la un miliard de euro. În schimb, leasingul de echipamente a scăzut cu 11%, la 282 milioane euro. Reprezentanții companiilor de leasing explică această scădere tocmai prin faptul că investițiile în echipamente se fac în multe cazuri prin proiecte europene, unde leasingul a fost exclus de la cofinanțare până acum. Preşedintele ALB, Felixd Daniliuc, consideră că finanţarea agriculturii prezintă potenţial mare pentru firmele de leasing, mai ales pentru silozuri, irigaţii şi cereale.

Segmentul de echipamente destinate agriculturii a are o pondere de 26% în totalul finanţărilor de echipamente, în creștere față de 23% în 2013.

Preşedintele ALB, Felixd Daniliuc, spune că finanţarea agriculturii prezintă potenţial mare pentru firmele de leasing, mai ales pe sectoarele de silozuri, irigaţii şi cereale.