Americanii fac contrabandă cu ouă peste granița cu Mexicul

Așa că unii americani s-au reorientat și au căutat alte modalități de a achiziționa ouă. Tentativele de contrabandă cu ouă, peste granița SUA-Mexic, au crescut în mod îngrijorător, spune patrula de frontieră americană, agenția raportând că numărul capturilor de ouă și păsări de curte a crescut cu 108% în perioada 1 octombrie- 31 decembrie 2022.

Apoi, unii americani caută ferme locale, care pot fi mai ieftine. Pe TikTok, unii crescători de păsări se autointitulează „dealeri de ouă”, cântărindu-și produsele ca pe un kilogram de droguri, scrie The Guardian.

Nebunie curată!

La Eli’s Market, un magazin alimentar din New York, un cofraj cu 12 ouă organice a ajuns să coste între 12,99 și 17,99 dolari. ”Pe bune?” a spus un client al magazinului după ce a aflat prețul.

„E nebunie curată”, a adăugat el. La câteva străzi distanță, prețurile erau mai mici, dar cu mult peste ceea ce s-au obișnuit clienții. Maria Tripodis a văzut în galantar cofraje cu 12 ouă al căror preț varia între 7,49 dolari și 9,99 dolari.

„Sunt frumoase, dar sunt mult mai scumpe decât de obicei”, a spus ea.

Există semne că lucrurile vor reveni la normal. Serviciul de marketing agricol al USDA a promis că, de la 25 ianuarie, prețurile ouălor vor scădea cu 52%,  față de cel mai ridicat preț înregistrat la 18 decembrie. Dar în magazine prețurile continuă să fie la fel de mari.

De vină ar fi focarul de gripă aviară

American Egg Board dă vina pe un focar de gripă aviară, care are o rată a mortalității de aproape 100% în rândul păsărilor. Această reducere a numărului găinilor ouătoare a dus la creșterea prețurilor.

Dar un grup care apără drepturile fermierilor acuză marii producători de ouă de creșterea prețurilor pe o „schemă bine gândită”, care vizează creșterea profiturilor lor. Farm Action a stabilit că focarul de gripă aviară a avut un „impact aparent ușor asupra industriei”, reducând producția de ouă cu cel mult 6%, comparativ cu 2021.

Care ar fi altă explicație

„Prețurile ouălor s-au triplat pentru consumatori, față de anul trecut”, a declarat Angela Huffman, co-fondatorul și vicepreședintele Farm Action. Investigația Farm Action a început cu o analiză a USDA, care a remarcat că industria nu a luat măsurile adecvate pentru a crește dimensiunile efectivelor și a înlocui păsările pierdute din cauza gripei aviare.

Ca în toate celelalte industrii, producția de ouă este afectată de costurile crescute ale altor lucruri.

„Așa cum se știe, costul furajelor, al forței de muncă, al combustibilului și al ambalajelor au crescut considerabil, ceea ce afectează costul de producție și, prin urmare, prețurile cu ridicata și cu amănuntul ale ouălor”, susține un reprezentant al  USDA.