Investitorilor în capacităţi de producţie a energiei electrice şi termice li se vor acoperi 40% din costuri. Anul 2008 va aduce o reconfigurare a sectorului producţiei de energie ca urmare a aplicării, de la 1 iulie, a mecanismului de susţinere financiară a cogenerării de înaltă eficienţă.
Odată cu aplicarea mecanismului, vom asista, spun specialişii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la o reorientare a pieţei către dezvoltarea capacităţilor de cogenerare (producerea simultană de energie electrică şi termică) de mică şi medie putere. „Schema suport este aşteptată cu nerăbdare de mulţi investitori pregătiţi să dezvolte capacităţi de cogenerare. În următorii ani, piaţa se va fragmenta şi este posibilă apariţia a numeroşi producători cu capacităţi de cogenerare mici. O astfel de evoluţie va avea un efect pozitiv din punctul de vedere al siguranţei în alimentare, în cazul incidentelor, ariile posibil a fi afectate fiind considerabil mai mici“, susţin experţi din piaţă. Proiectul de hotărâre de guvern, privind stabilirea schemei de sprijin de tip bonus pentru cogenerarea de eficienţă înaltă pe baza cererii de energie termică, propus de ANRE, a primit deja observaţiile din partea operatorilor din piaţă, urmând ca, până cel târziu în luna ianuarie 2008, să fie supus spre aprobare Executivului. Aplicarea efectivă a schemei suport este prevăzută de la jumătatea anului viitor.
Schema de sprijin se bazează pe două prevederi majore: pe de o parte, preluarea cu prioritate, pentru o perioadă limitată de timp, a energiei electrice produse în cogenerare prin contracte reglementate şi pe de altă parte, acordarea unor bonusuri care vor acoperi diferenţa dintre preţul real al energiei electrice produse în centrala electrică de cogenerare şi un preţ de referinţă reglementat.
Bonusuri de circa 40% timp de trei ani
Mai clar spus, ANRE va stabili, anual, pentru fiecare operator economic, un preţ al energiei electrice, livrate din unitatea de cogenerare, pe baza costurilor totale justificate. Tot ANRE va aproba anual preţul de referinţă reglementat, care va fi unic şi care se va stabili la nivelul a 90% din preţul mediu de trazacţionare a energiei electrice în anul anterior pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU). Conform actului normativ, preţul de referinţă, în perioada 2008-2012, nu poate fi mai mic de 135 lei/MWh. Raportat la datele pieţei, nivelul preţului de referinţă ar urma să se încadreze în plaja 140-150 lei/MWh. În condiţiile în care preţul mediu de producere a energiei electrice în cogenerare este de 220 lei/MWh, înseamnă că bonusul acordat va acoperi în medie circa 36% din preţul real.
Conform proiectului, bonusurile vor fi acordate pentru o perioadă de trei ani, până în 2010, la un preţ de referinţă fix pentru acest interval de timp. După această dată se are în vedere trecerea la o schemă de acordare a bonusului bazată pe certificate, aşa cum se aplică la energia regenerabilă unde există o piaţă de tranzacţionare a certificatelor verzi. Decizia acordării bonusurilor pe o perioadă de numai trei ani este argumentată prin faptul că, numai până în 2010, ANRE are certitudinea menţinerii contractelor reglementate.
Proiectul de act normativ mai stabileşte că schema de sprijin, pe perioada 2008-2010, va fi funcţională până la atingerea unei capacităţi de cogenerare de 4.000 MW. Deci vor beneficia de bonusuri numai producătorii care au apucat să solicite acest lucru şi care au îndeplinit condiţiile de calificare. În total, schema de susţinere, care are ca principală raţiune promovarea investiţiilor în proiecte noi de cogenerare de înaltă eficienţă şi retehnologizarea capacităţilor existente, va fi aplicabilă zece ani. Bonusurile vor fi acordate prin colectarea de la toţi consumatorii de energie electrică, precum şi de la furnizorii care exportă energie.
Jumătate din capacităţi nu pot primi bonus
Cu toate că prin aplicarea acestei scheme se speră susţinerea până în 2010 a unităţilor actuale de cogenerare – cea mai mare parte a centralelor aflate în administrarea consiliilor locale precum şi unităţile aparţinând Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) –, în condiţiile în care din 2009 nu se vor mai putea acorda subvenţii pentru energia termică, există riscul să nu se realizeze acest lucru. Cauza ar fi condiţiile de calificare pe care trebuie să le îndeplinească producătorii pentru a se încadra în schema de sprijin.
Potrivit Directivei nr. 2004/8/CE de promovare a cogenerării de înaltă eficienţă pot beneficia de sprijin doar unităţile care se înscriu în anumiţi parametrii de eficienţă. Astfel, doar capacităţile care realizează o economie de combustibil de 10% se califică. Surse din piaţă ne-au precizat că în aceste condiţii dintr-o capacitate de cogenerare instalată de circa 5.000 MW, din care calificată la acest moment în jur de 3.000 MW, nici jumătate nu se mai înscrie, după noile prevederi, pentru obţinerea bonusurilor.
Observaţiile operatorilor vizavi de proiectul de act normativ se referă în principal la perioada de timp în care se acordă bonusul. „Am dori ca această procedură să sprijine investitorii. Băncile vor să aibă certitudinea că schema-suport se va aplica pe o perioadă suficientă de timp, care să le asigure recuperarea banilor. Pentru a fi sigure, băncile cer ca bonusurile să fie date pe un interval mediu de 7-10 ani“, ne-a declarat Ion Marcu, director general al ELCEN. Reprezentanţii asociaţiei profesionale COGEN susţin că au fost aprobate randamente de referinţă mari în comparaţie cu cele reale şi nu au fost incluse în calcul costurile fixe ale echipamentelor în retehnologizare. „Pentru instalaţiile în retehnologizare va fi imposibilă obţinerea bonusurilor pe parcursul celor trei ani“, susţine COGEN
Nici în ceea ce priveşte plafonul maxim de capacitate ce va beneficia de sprijin nu există un consens. „Trebuie făcută o analiză a potenţialului de cogenerare din România şi apoi stabilită o ţintă privind cogenerarea de înaltă eficienţă“, a declarat Alexandru Săndulescu, director general în Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Un jucator important
9,95 milioane MWh reprezintă producţia de energie electrică realizată în anul 2006 de unităţile de cogenerare. Raportat la producţia de energie electrică la nivel naţional, rezultă că unităţile de cogenerare au asigurat aproape 20% din total.
17 milioane Gcal a fost producţia de energie termică asigurată de centralele de cogenerare, în 2006, conform datelor COGEN. Cel mai mare producător în cogenerare este ELCEN, care asigură aproape 40% din producţia naţională de energie termică.
80 la sută este nivelul minim al randamentelor la care trebuie să ajungă unităţile de producere în cogenerare pentru a se încadra în prevederile Directivei nr. 2004/8/CE. Încălzirea locală şi cogenerarea reprezintă cel mai deficitar subsector, cu pierderi de 50-70%.
«Pentru a fi sigure că recuperează împrumuturile, băncile cer ca bonusurile să fie date pe un interval mediu de 7-10 ani.»
Ion Marcu, director general al SC Electrocentrale Bucureşti (ELCEN)