Colaborare extinsă Hidroelectrica-Masdar. Se vor construi parcuri fotovoltaice pe lacuri de acumulare

Hidroelectrica

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

În aceste zile, o delegaţie din România, care include şi reprezentanţi ai Hidroelectrica, efectuează un turneu în Golful Persic. Iată la ce înţelegere au ajuns companiile Hidroelectrica şi Masdar, unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea și investițiile în proiecte de energie regenerabilă.

Acord extins între Hidroelectrica şi Masdar din Emiratele Arabe Unite

Se extinde acordul între compania de stat Hidroelectrica şi arabii de la Masdar. Este vorba despre extinderea societăţii mixte (JVC) ce va fi înființată, dar și despre implementarea de sisteme de stocare a energiei în baterii, în condiții de exclusivitate tehnologică.

Acordul semnat iniţial în martie 2023 pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile în România va fi aşadar extins. Totul s-a decis în timpul vizitei de lucru a delegației Hidroelectrica în Emiratele Arabe Unite, condusă de Karoly Borbely, președintele directoratului societății. Vizita are loc în perioada 17-19 aprilie.

Participă la vizita din Golful Persic și o delegație guvernamentală română, alcătuită din ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul de Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, președintele ANCOM, Valeriu Zgonea, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, și directorul Portului Constanța, Mihai Teodorescu.

Colaborarea poate fi prelungită pentru încă 3 ani

Hidroelectrica și Masdar au convenit să extindă obiectivul societății mixte (JVC) ce urmează să fie înființată, astfel încât să cuprindă dezvoltarea de proiecte solare fotovoltaice pe uscat și plutitoare, precum și implementarea sistemelor de stocare a energiei în baterii, într-un regim de exclusivitate tehnologică, pentru o perioadă de 3 ani.

În privința colaborării exclusive, aceasta poate fi prelungită pentru încă 3 ani, dacă în timpul primei perioade de 3 ani, societatea mixtă propune pentru aprobare Consiliului de Administrație investiții cumulative de 2.000 MW (proiecte greenfield sau brownfield) pentru faza de decizie finală de investiții (FID), iar părțile convin asupra condițiilor de extindere a exclusivității pentru o nouă perioadă, transmite Hidroelectrica.

Părțile au convenit că, prin intermediul JVC, pot explora și alte oportunități de afaceri în diferite tehnologii (cum ar fi eolienele onshore și offshore) sau în alte regiuni geografice (în afara României, de exemplu), cu deciziile privind acestea fiind luate în mod individual pentru fiecare situație.

Documentul este semnat cu rezerva obținerii ulterioare a aprobărilor interne din partea ambelor companii, Hidroelectrica și Masdar, referitoare la textul final al Acordului Acționarilor (Shareholder Agreement – SHA), care va include și aceste propuneri.

Proiect pilot de montare de panouri fotovoltaice plutitoare pe șapte lacuri de acumulare

SURSA FOTO: Dreamstime

CEO-ul Hidroelectrica, Karoly Borbely, a subliniat din nou angajamentul companiei de stat pentru promovarea sustenabilității și diversificării sursei de energie în România.

„Vizita în Emiratele Arabe Unite reprezintă o oportunitate extrem de importantă pentru promovarea cooperării economice și a investițiilor între cele două țări.

Semnarea actului de extindere a acordului de anul trecut cu Masdar demonstrează angajamentul nostru comun pentru promovarea sustenabilității și a diversificării sursei de energie în România. Suntem hotărâți să continuăm și să consolidăm colaborarea cu Masdar pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile în țara noastră.

În aceste momente ne focusăm pe finalizarea negocierilor pentru Acordul Acționarilor (Shareholder Agreement –SHA) la societatea mixtă ce urmează a fi înființată de cei doi parteneri, Hidro și Masdar, în cote egale.

Ne-am propus ca prima investiție realizată de noua societate să fie un proiect pilot de montare de panouri fotovoltaice plutitoare pe șapte lacuri de acumulare de pe Oltul mijlociu și Inferior”, a transmis Karoly Borbely.

Masdar este unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea și investițiile în proiecte de energie regenerabilă. Compania a investit peste 20 de miliarde de dolari în capacități regenerabile la nivel global, cu o putere instalată de aproape 15.000 MW, în operare și în dezvoltare.

Este controlată de Abu Dhabi National Oil Company, Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) și Mubadala Investment Company.