Extracţia bogăţiilor prezente în aceste corpuri cereşti, devenită mai accesibilă graţie tehnologiei actuale, va avea beneficii multiple pentru omenire şi va genera o activitate economică în valoare de zeci de miliarde de dolari pe an, estimează noua companie.
Aceste activităţi vor permite exploatarea unor concentraţii ridicate de metale rare aflate în asteroizi pentru o dezvoltare durabilă a resurselor în beneficiul unei populaţii în creştere pe glob.
Un simplu asteroid de 500 de metri lungime conţine o cantitate de platină ce echivalează cu întreaga cantitate de acest metal extras pe Terra în întreaga istorie a umanităţii, potrivit fondatorilor Planetary Resourse Inc.
"Un număr mare de metale şi minereuri rare pe planeta noastră se găsesc în cantităţi practic nelimitate în spaţiu", subliniază dr.Peter Diamandis, confondator şi copreşedinte al Planetary Resourse Inc.
"În acelaşi timp, pe măsură ce accesul la acest material va creşte, nu doar costurile numeroaselor echipamente – de la microelectronică la baterii – vor scădea, ci vor apărea noi aplicaţii importante", mai argumentează el. În plus, asteroizii de lângă Pământ conţine importante rezerve de apă şi ar putea servi ca bază pentru expediiţile de explorare a spaţiului mai îndepărtat, furnizând resursele necesare de apă şi combustibil.
Aceste "rezervoare de apă" vor revoluţiona explorarea spaţială şi vor face călătoriile spaţiale să fie mai ieftine, consideră la rândul său Eric Anderson, şi el confondator şi copreşedinte al Planetary Resourse. "Apa este fără îndoială resursa cea mai esenţială în spaţiu şi extragerea ei din asteroizii care o conţin în cantităţi mari va facilita explorarea sistemului nostru solar", mai spune el, indicând că din apă se pot separa oxigenul şi hidrogenul care fac posibilă respiraţia şi care pot asigura alimentarea motoarelor navelor.
Potrivit Planetary Resources, aproximativ 9.000 de asteroizi s-ar afla în apropierea Pământului, iar pe 1.500 dintre ei se poate ajunge la fel de uşor ca pe Lună.
Sursa: Agerpres