Colac de salvare pentru întârziaţii la pensiile private

După prelungirea termenului de aderare la sistemul de pensii obligatorii private, startul colectării contribuţiilor se amână pentru martie, aprilie 2008. Cine câştigă, cine pierde de pe urma acestei amânări? Amânarea aderării la sistemul de pensii private le dă un răgaz administratorilor care nu şi-au pus încă la punct campaniile publicitare şi sistemul de vânzări. Numai în ultimele săptămâni, şapte companii au început procesul de autorizare. Din cele 13 compani

După prelungirea termenului de aderare la sistemul de pensii obligatorii private, startul colectării contribuţiilor se amână pentru martie, aprilie 2008. Cine câştigă, cine pierde de pe urma acestei amânări?

Amânarea aderării la sistemul de pensii private le dă un răgaz administratorilor care nu şi-au pus încă la punct campaniile publicitare şi sistemul de vânzări. Numai în ultimele săptămâni, şapte companii au început procesul de autorizare. Din cele 13 companii care vor intra pe piaţa pensiilor administrate privat, doar şase erau pregătite pentru startul sistemului la 1 august. Cum strângerea adeziunilor de la salariaţi s-a amânat pentru 17 septembrie, restul de şapte companii vor mai avea o lună şi jumătate pentru racolarea mai multor agenţi şi pentru pregătirea campaniei de publicitate.

„Am fi preferat startul de la 1 august, fiindcă noi eram pregătiţi pentru acest moment. Vom folosi însă această perioadă suplimentară pentru a ne îmbunătăţi oferta şi pentru a ne mări forţa de vânzări, de la 20 de mii, cât avem în prezent, la 30 – 40 de mii de agenţi“, spune Adrian Allott, director general Aviva Pensii Private.
Potrivit lui Bram Boon, directorul general al ING Asigurări, orice întârziere a sistemului de pensii obligatorii este neproductivă pentru administratori. „Costurile acestei întârzieri pentru ING sunt greu de estimat deocamdată. În momentul de faţă, evaluăm implicaţiile acestei amânări asupra campaniei noastre de publicitate.“ Pe de altă parte, amânarea pentru 17 septembrie mai lasă speranţe administratorilor pentru începerea unei campanii publicitare de stat pentru pensiile private, care să le netezească calea, de vreme ce aceştia nu au voie să facă niciun fel de reclamă până la startul efectiv al sistemului. Mai mult, în septembrie, interesul salariaţilor pentru pensiile private ar putea fi mai ridicat decât în august, când mulţi sunt plecaţi în concedii.
„Amânarea ne va fi favorabilă din punctul de vedere al organizării, în momentul de faţă nefiind finalizat procesul de acordare a autorizaţiei din partea Comisiei. Astfel, vom avea la dispoziţie timpul necesar pentru finalizarea acestui proces“, spun reprezentanţii Omniasig Pensii Private.

Încă o amânare şi ne ducem la vale

Întârzierea sistemului ar putea pune în pericol încrederea populaţiei în pensiile private, în condiţiile în care acestea sunt opţionale pentru cei cu vârsta între 35 şi 45 de ani. Acest lucru ar putea avea efecte nedorite asupra întregului mecanism al pensiilor pulice şi private. Pentru români, problemele legate de lipsa fondurilor pentru pensiile de stat se acutizează din ce în ce mai mult, astfel încât orice întârziere nu face decât să agraveze această stare de fapt. În 2050, raportul populaţie activă versus pensionari va fi de doi la unu, astfel încât, fără o reformă reală a pensiilor, România va fi într-un impas în ceea ce priveşte plata pensiilor de stat. România este oricum ultima dintre ţările UE care implementează sistemul pensiilor private. În Bulgaria, de exemplu, reforma pensiilor a început încă din 1994. Partizanii unei amânări mai mari a pensiilor private sunt sindicatele, care cer indexarea contribuţiilor cu inflaţia. Pe de altă parte, administratorii susţin că încă o amânare ar fi „o iresponsabilitate“.

În cazul amânării pe o perioadă mai îndelungată, efectele vor fi semnificative, vizibile atât în cadrul administratorilor de pensii private, cât şi în cadrul contribuabililor. „Mai mult, pot apărea probleme şi din punct de vedere investiţional, acţionarii fiind nevoiţi să-şi direcţioneze investiţiile în afara ţării“, spune Cristina Niţescu, director general Omniasig Pensii Private. „Viitorii consumatori sunt puşi în faţa unui produs obligatoriu. În acest context, orice amânare în procesul de implementare a acestuia ar genera un puternic sentiment de neîncredere“, adaugă Cristina Niţescu.

În opinia jucătorilor din piaţă, pensiile private sunt pândite de o serie de riscuri, deloc neglijabile, „în contextul în care vorbim de câteva decizii majore de natură politică ce vizează sistemul public de pensii şi apropierea unui nou an electoral“, spune Bram Boon.

Indiferent de riscuri sau de problemele nerezolvate ale sistemului informatic, amânarea cu numai o lună şi jumătate a pensiilor obligatorii este de bun augur, un adevărat colac de salvare pentru cei care au început mai târziu procesul de autorizare.

De ce s-au amânat pensiile?

MAI MULTE SCHEME DE PENSII Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a considerat că o perioadă mai mare de timp aferentă autorizării entităţilor de pe piaţa pensiilor private obligatorii va conduce la un număr mai mare de scheme şi fonduri de pensii private.

ŞANSE EGALE CSSPP spune că în acest fel se oferă condiţii şi şanse egale pe piaţa pensiilor private pentru companiile implicate.

17 SEPTEMBRIE 2007 – începe perioada de patru luni în care se va desfăşura procedura de aderare iniţială la fondurile de pensii administrate privat.

PERDANŢI Bram Boon, directorul general al ING Asigurări, spune că cei care au de pierdut sunt viitorii participanţi, întrucât în contul lor se vor acumula mai puţine contribuţii, iar pierderile sunt egale cu perioada de întârziere în care aceştia nu vor beneficia de randamente.

FLEXIBILITATE Cristina Niţescu, director general Omniasig Pensii Private, susţine că bugetele de media au fost în aşa fel negociate încât compania să beneficieze de termene flexibile, tocmai pentru a preîntâmpina incidente de genul prelungirii termenului de aderare.

 COSTURI Adrian Allott, director general Aviva Pensii Private, spune că a pregătit deja un sediu pentru noua companie de pensii, a angajat oameni cu experienţă şi a dezvoltat canale noi de distribuţie. Toate acestea vor trebui menţinute, iar costurile acoperite de companie.