Colagenul ajută cu adevărat la combaterea ridurilor și a îmbătrânirii?

Mass-media a evidențiat presupusele beneficii anti-îmbătrânire ale colagenului. Colagenul constituie cel puțin 30% din corp, inclusiv pielea, oasele, tendoanele și organele. Țesutul de susținere al pielii conține o proteină numită colagen, care contribuie la suplețea și fermitatea pielii.

Ridurile pot apărea ca urmare a subțierii și lăsării pielii cauzate de pierderea treptată a colagenului. Scopul industriei anti-îmbătrânire este de a păstra sau, în mod ideal, de a crește colagenul. Colagenul poate fi obținut prin utilizarea gelatinei, care este prezentă în alimente precum bezelele și Jell-O, precum și prin suplimente nutritive fără prescripție medicală sub formă de capsule sau pulbere.

Beneficiile consumului de colagen

Beneficiile consumului de colagen pe cale orală prin intermediul unui supliment sau al unui plan alimentar nu au fost bine studiate. Atunci când se fac studii privind colagenul, acestea nu se fac de obicei pe oameni sau, dacă se fac, se fac de obicei în cantități care sunt prea mari pentru a fi utile pentru dieta obișnuită sau stilul de viață în timp.

Este important să ne amintim despre colagen că este o proteină mare, cu o structură complexă, care nu poate fi absorbită direct prin piele atunci când ne gândim la tratamente topice cu colagen, cum ar fi serurile și cremele hidratante. Produsele disponibile fără prescripție medicală pot purta etichete fanteziste precum „peptide de colagen puternic hidrolizate”, indicând că compoziția chimică a colagenului este mai solubilă în mucoasa stomacului sau pe epidermă, făcându-l să pară mai activ.

Colagenul este utilizat în dermatologie, chirurgie plastică și chirurgie facială

Food and Drug Administration nu înregistrează produsele topice nemedicamentoase în același mod în care înregistrează produsele farmaceutice eliberate pe bază de rețetă. În mod similar, suplimentele orale nu fac obiectul acelorași reglementări FDA ca alimentele și medicamentele orale. Există multe produse pe piață, ceea ce face dificilă determinarea modului în care acestea au fost evaluate, a compușilor pe care îi conțin și a faptului dacă aceste ingrediente sunt sau nu benefice, neutre sau poate periculoase.

Colagenul și materialele de umplutură din piele sunt utilizate în dermatologie, chirurgie plastică și chirurgie facială, ureche, nas și gât prin diferite modalități de terapie în cabinet, cum ar fi injecțiile.

Prin urmare, în acest moment, medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală sau intervenția medicală activă în cabinetul unui medic sunt recomandate mai degrabă decât tratamentul oral sau topic fără prescripție medicală dacă cineva este interesat de caracteristicile anti-îmbătrânire și de adăugarea unui volum mai mare la straturile profunde ale pielii.