Colaps climatic în lume!

Colaps climatic în lume! Anul 2023 va fi, cel mai probabil, cel mai cald an din istoria omenirii. În cursul zilei de miercuri, 6 august, observatorul Copernicus a anunțat că temperaturile globale înregistrate în timpul verii au atins niveluri record. Este vorba despre temperaturile din emisfera nordică.

În ultimele trei luni, patru continente au fost afectate de valuri de căldură, secete și de incendii de vegetație. Vorbim despre:

  • Asia
  • Africa
  • Europa
  • America de Nord

Aceste fenomene extreme au repercursiuni grave în ceea ce privește economiile, ecosistemele și sănătatea umană.

Temperatura medie globală a înregistrat un nou record

Observatorul Copernicus a întocmit un raport în care se arată că temperatura medie globală pentru cele trei luni de vară a doborât recordul anul acesta.

Ea a fost de 16,77 grade Celsius și a doborât recordul din 2019. Atunci s-a înregistrat o temperatură medie globală de 16,48 grade Celsius.

„Cele trei luni pe care tocmai le-am avut sunt cele mai calde din aproximativ 120.000 de ani, deci efectiv din istoria omenirii”, a declarat pentru AFP Samantha Burgess, director adjunct al C3S.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a venit cu un mesaj mai dur și spune că a început deja colapsul climatic.

Temperaturi record la suprafața mării

Temperaturile fără precedent de la suprafața mării la nivel global au contribuit în mod semnificativ la căldura persistentă din timpul verii, ducând la valuri de căldură marine care au afectat Atlanticul de Nord și Marea Mediterană.

Temperatura medie globală pentru primele opt luni ale acestui an este cu doar 0,01 grade mai scăzută decât în 2016, care deține recordul de cel mai cald an înregistrat vreodată.

Dacă emisfera nordică va avea o iarnă „normală”, „putem spune că 2023 va fi cel mai cald an pe care l-a cunoscut omenirea”, a spus Burgess.

temperaturi
SURSA FOTO: public.wmo.int

Al doilea cel mai cald an, după 2016

Anul de până acum (ianuarie-august) este al doilea cel mai cald din istorie, după 2016. Atunci a avut loc un puternic fenomen El Niño, arată WMO.

Întinderea gheții marine din Antarctica a rămas la un nivel scăzut record pentru această perioadă a anului, cu o valoare lunară cu 12% sub medie.

Cea mai mare anomalie negativă pentru luna august de la sfârșitul anilor 1970. Întinderea gheții marine arctice a fost cu 10% sub medie, dar cu mult peste nivelul minim record din august 2012.

Un raport din luna mai al OMM și al Met Office din Marea Britanie a prezis că există o probabilitate de 98% ca cel puțin unul dintre următorii cinci ani să fie cel mai călduros înregistrat vreodată.

Există și o probabilitate de 66% ca cel puțin unul dintre cei cinci ani să depășească temporar cu 1,5°C.

Acest lucru nu înseamnă că vom depăși permanent nivelul de 1,5°C.