După un 2020 pandemic în care industria construcțiilor a constituit un pilon de susținere a economiei românești, a urmat o serie de crize care au agresat sever sectorul aducându-l într-o stare critică.

Printre loviturile cu care constructorii din România s-au lovit în ultimii doi ani se numără și criza forței de muncă, creșterea fără precedent a materialelor de construcții, criza generată de falimentul City Insurance (cel mai important asigurator al contractelor de execuție), creșterea prețurilor la energie și situația actuală generată de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) propune Guvernului o intervenție care vizează ameliorarea situației pentru a preveni închiderea șantierelor. Evitarea închiderii șantierelor va preveni exodul forței de muncă și va face posibilă accesarea de de noi fonduri. În caz contrar, potrivit FPSC, pot apărea și alte consecințe ce vor duce la o scădere din punct de vedere economic.

City Insurance și CertAsig, aduceți-vă înainte, cele două firme de asigurări reprezentau aproape 80% din asigurările din domeniu construcțiilor, care știți că sunt multe categorii de asigurări, atât pentru participare la licitație, pentru bună execuție, pentru avansuri, pentru asigurarea forței de muncă și pentru asigurarea de utilaje.

Practic asigurăm de două ori valoarea contractului. Toate aceste lucruri sunt privite de autorități ca fiind niște lucruri normale pentru noi și că le realizăm fără să facem niciun efort”, a declarat Cristian Erbașu, CEO Construcții Erbașu.

Criză de muncitori

Întrebat câți muncitori lipsesc din sectorul construcțiilor, Cristian Erbașu a spus că este o situație destul de greu de evaluat.

“Ne confruntăm cu aceasta fluctuatie de la un an la altul. Acum 2 ani, când eram în plină creștere în zona construcțiilor, în 2019-2020, lipseau în jur de 100-200 de mii de lucrători.

În momentul de față, din cauza acestor blocaje apărute din cauza scumpirii materialelor de construcții, omul nu are ce să facă, firma este nevoită să închidă, iar muncitorii se îndreaptă către Vestul Europei. Spre exemplu, în partea a doua a anului trecut au plecat peste 15.000 de muncitori”, a declarat Cristian Erbașu.

Potrivit lui Cristian Erbașu, nevoia de muncitori în sectorul construcțiilor ar fi mult mai mare, asta în situația în care prouectele s-ar desfășura în mod corect.

“Dacă proiectele s-ar desfășura în mod corect, ar fi nevoie de 700-800 de mii de muncitori în construcții, ca ce deschidere are piața în prezent. Problema este că noi îngreunăm proiectele, făcându-le de neexecutat și automat oamenii nu au ce face, neavând proiecte. O să ne întrebați de ce sunt firmele de construcții din România atât de slabe după 30 de ani.

Pai este normal să fie așa, când un an ai de lucru, iar următorii doi stai pe bară, iar un an apar proiecte, apoi iar se stă 2-3 ani. Vedem că vin zeci de firme din Turcia, care fac miliarde. Aceste firme au avut 30-40 de ani de investiții continue, ani în care au avut bugete corecte care le-au ajutat să se capitalizeze și să se dezvolte atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al resursei umane.

Din această cauză au atâta potențial în momentul în care vin la licitații, însă nu vă gândiți că au venit să aducă bani, ba din contră, au venit tot să ia. Când vor realiza că proiectele pe care le-au obținut nu le vor aduce profit, le vor lăsa baltă”, a mai spus Cristian Erbașu.