Sistemul public de pensii din România nu pare să aibă deloc un viitor bun!
Sistemul de pensii din România se prăbuşeşte?! Cum arată previziunile pentru anii următori
În prezent, în jur de 8 milioane de români locuiesc în alte ţări şi nu contribuie la sistemul de pensii din România, iar situaţia nu se îmbunătăţeşte deloc de la an la an.
În jur de 50.000 de persoane pleacă în fiecare an peste hotare, indică datele INS (Institutul Naţional de Statistică).
S-a întâmplat chiar în 2022, când 50.000 de români, echivalentul populaţiei municipiului Giurgiu, au plecat să caute un trai mai bun in afara graniţelor ţării.
România va pierde alte milioane de oameni în următorii zeci de ani
În tot acest timp, rata natalităţii scade încontinuu în România, iar speranţa de viaţa este în creştere, ceea ce înseamnă că vom avea tot mai mulţi pensionari, însă nu suficiente persoane care să îi susţină din câmpul muncii.
Dacă în aprilie 2022, sporul natural a fost de minus 8.859 de persoane, un an mai târziu, în aprilie 2023, situaţia stătea un pic mai prost, cu un minus de 8.902 persoane.
Sporul natural al unei populații reprezintă diferența dintre numărul născuților-vii și numărul decedaților în perioada de referință. Când acest spor natural este negativ, atunci numărul născuților-vii este mai mic decât numărul decedaților, cum este şi situaţia din prezent în România.
Cât despre speranţa de viaţă în România, ea este în prezent de 72 de ani la bărbaţi şi 79 de ani în cazul femeilor.
Estimările INS mai indică faptul că, până în anul 2100, România va avea cu 6,6 milioane de locuitori mai puţin faţă de momentul actual. Va fi o populaţie tot mai îmbătrânită, care nu va putea fi susţinută suficient de către românii activi care contribuie la fondul public de pensii.
Peste doi ani, începe să se pensioneze şi generația decrețeilor
Vârful pensionărilor ar urma să fie atins în perioada 2025 – 2035, atunci când va ieși din activitate generația decrețeilor.
Analiștii estimează că în 2035 rata de înlocuire a ultimului salariu cu pensia va scădea la 30-35%, față de circa 40%, cât e în prezent, adică pensii prea mici faţă de nevoile oamenilor.
Pentru menţinerea nivelului de trai, un pensionar ar trebui să primească o pensie echivalentă cu 70% din salariul din ultimii ani de activitate, mult peste posibilităţile oferite de sistemul public de pensii din România.