Este criză la nivel mondial după prăbușirea Microsoft-Windows. Transporturile aeriene și feroviare sunt perturbate. Și în România sunt întârzieri la câteva zboruri.
Colaps în Statele Unite și Europa după prăbușirea Microsoft-Windows. Avioanele sunt ținute la sol
Criza globală de la Microsoft a determinat autoritățile din Statele Unite să oprească toate avioanele la sol. Decizia a fost urmată și de mai multe țări europene, inclusiv Franța și Germania.
În Statele Unite, toate zborurile majorelor companii aeriene, precum Delta, United și American Airlines, au fost suspendate vineri dimineață din cauza unei probleme de comunicare, potrivit Administrației Federale a Aviației (FAA). În plus, serviciul de urgență 911 a fost indisponibil la nivel național.
Suspensia zborurilor afectează toate companiile aeriene, indiferent de destinație, conform unui comunicat al FAA citat de CNN. Măsura de oprire a avioanelor vine după ce o întrerupere majoră a Microsoft a perturbat Frontier Airlines timp de câteva ore joi, deși acea suspendare a fost ulterior ridicată. Frontier a anunțat că sistemele sale au fost afectate și a oferit rambursări pasagerilor implicați.
Alte companii, inclusiv Allegiant și SunCountry, au raportat, de asemenea, dificultăți legate de funcțiile online de rezervare, check-in și gestionare a călătoriilor. FAA a confirmat vineri dimineață că toate zborurile Allegiant sunt, de asemenea, suspendate.
În Europa, problemele tehnice cauzate de întreruperea Microsoft au dus la suspendarea traficului aerian vineri dimineață pe aeroportul Berlin-Brandenburg, conform presei germane.
„Din cauza unei defecţiuni tehnice, există întârzieri la facturare. Operaţiunile de zbor sunt suspendate până la ora 10:00 (08:00 GMT)”, a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului pentru ziarul Bild, fără a oferi mai multe detalii.
Potrivit radiodifuzorului public rbb, vineri dimineață, din cauza unor probleme tehnice majore, operațiunile de zbor au fost suspendate. Un purtător de cuvânt al aeroportului a confirmat că nicio aeronavă nu a putut decola sau ateriza.
Sistemele de urgență au fost activate
Informațiile neconfirmate sugerează o defecțiune semnificativă la un server, iar sistemele de urgență au fost activate ca urmare a acestei probleme.
De asemenea, aeroportul Schiphol din Amsterdam, unul dintre cele mai aglomerate hub-uri din Europa, este afectat de întreruperea globală a sistemului informatic, conform declarațiilor unui purtător de cuvânt.
„În prezent, există o pană informatică mondială. Întreruperea are un impact asupra zborurilor de la şi către Schiphol. Impactul este în prezent în curs de cartografiere”, a transmis Aeroportul Schiphol într-un comunicat în care a adăugat că nu este încă clar câte zboruri au fost afectate.
Se știe că aeroportul Eindhoven din sudul Olandei, compania aeriană Transavia și spitale olandeze au fost afectate de problema tehnică globală.
Operațiunile aeriene ale Air France sunt „întrerupte la anumite escale” din cauza unei pene informatice majore care impactează numeroase companii din întreaga lume, a anunțat vineri compania aeriană, conform AFP. Zborurile aflate deja în desfășurare nu sunt afectate, dar compania nu a specificat destinațiile afectate. Zborurile cu plecare și sosire pe aeroporturile pariziene Roissy-Charles de Gaulle și Orly, principalele puncte de intrare în Franța pentru Jocurile Olimpice, funcționează normal, potrivit site-ului grupului ADP, operatorul aeroporturilor pariziene.
Perturbări și în Spania
De asemenea, toate aeroporturile spaniole se confruntă cu „perturbări” din cauza problemei globale de sistem, conform unui anunț făcut vineri de Aena, cel mai mare operator aeroportuar din lume după numărul de pasageri.
„Din cauza unui incident la sistemul informatic, au loc întreruperi în sistemele Aena şi în aeroporturile reţelei din Spania”, indică grupul, care raportează posibile „întârzieri” într-un mesaj pe o reţea de socializare.
Aena a precizat că „incidentul tehnic global afectează în principal punctele de check-in și de informare a pasagerilor”. În prezent, operatorul aeroportuar efectuează anumite operațiuni „cu ajutorul sistemelor manuale” în așteptarea soluționării defecțiunii.
Aena, principalul operator aeroportuar mondial și deținut în proporție de 51% de statul spaniol, gestionează peste 60 de aeroporturi, dintre care 46 se află în Spania, a doua cea mai mare destinație turistică din lume după Franța. Anul trecut, grupul a transportat 283 de milioane de pasageri.
Probleme și în România
Patru zboruri Wizz Air care urmau să fie operate de pe Aeroportul Henri Coandă din București sunt afectate de problema majoră de serviciu semnalată de Microsoft, conform ultimei actualizări.
Este vorba despre zborurile:
- Wizz 3125 catre Abu Dhabi (întârziere estimată o oră)
- Wizz Air către Bologna (întarziere 48 min)
- Wizz Air 3021 către Tenerife (întârziere o oră şi 10 min estimată)
- Wizz Air 3099 către Memmingen (estimare întârziere 45 min).