Colaps total! E cel mai grav avertisment de până acum. Vine o criză fără precedent

transportatori

Organizațiile internaționale ale transportatorilor au făcut un anunț îngrijorător. Din cauza pandemiei, lanțurile globale de aprovizionare riscă să se prăbușească. Transportatorii atrag atenția că nu mai fac față volumului mare de muncă, mai ales în contextul restricțiilor impuse de fiecare țară în parte din cauza noului val pandemic.

Lanțurile globale de aprovizionare riscă să se prăbușească, avertizează organizațiile internaționale ale transportatorilor, într-o scrisoare deschisă adresată șefilor de stat care participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Este cel mai grav avertisment adresat vreodată de aceste organizații care reprezintă 60 de milioane de angajați din transporturile maritim, rutier sau aerian.

Astfel, marinarii, șoferii de camioane și lucrătorii din transportul aerian au fost nevoiți să suporte carantina, restricții de călătorie și cerințe multiple privind vaccinarea și testarea anti-Covid, pentru a se menține în activitate. Acum, au ajuns cu toții într-un punct critic și avertizează că lanțurile globale de aprovizionare sunt în pragul colapsului.

Transportatorii atrag atenția că nu mai fac față volumului mare de muncă, mai ales în contextul restricțiilor impuse de fiecare țară în parte din cauza noului val pandemic.

Transportatorii vor prioritate la vaccinare

Ei cer să aibă prioritate la vaccinare și să fie eliminate restricțiile care le sunt impuse odată cu valul 4 al pandemiei.

Într-o scrisoare deschisă adresată șefilor de stat care participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, Camera Internațională a Transporturilor maritime (ICS) și alte grupuri industriale au avertizat cu privire la pericolul “prăbușirii sistemului global de transport și aprovizionare” dacă guvernele nu restabilesc libertatea de circulație a lucrătorilor din transport și nu le este asigurat accesul la vaccinuri aprobate de OMS.

„Lanțurile globale de aprovizionare încep să cedeze. Doi ani de presiune asupra transportatorilor încep să-și spună cuvântul”, se arată în documentul semnat inclusiv de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) și Federația Internațională a Lucrătorilor din Transport (ITF), potrivit CNN. 

„Toate sectoarele de transport înregistrează o penurie de lucrători și ne așteptăm să plece tot mai mulți, ca urmare a modului în care au fost tratați acești oameni în timpul pandemiei, fapt ce ar pune lanțurile de aprovizionare sub o și mai mare amenințare. Este timpul ca guvernele să răspundă nevoilor acestor angajați”, mai transmite grupul respectiv.

Problemele se vor accentua în apropierea sărbătorilor

Guy Platten, secretar general al ICS, a declarat că lipsa lucrătorilor se va accentua, cel mai probabil, spre sfârșitul anului, deoarece navigatorii nu vor dori să semneze noi contracte având în vedere că există riscul să nu mai poată ajunge acasă pentru Crăciun.

Unele porturi ar putea fi închise, valul 4 epidemic va genera noi restricții de călătorie, iar printre cele mai afectate ar putea fi aprovizionările cu alimente și combustibil în Marea Britanie, se mai arată în document, transmite Digi24. 

„Lanțul global de aprovizionare este foarte fragil și depinde la fel de mult de un navigator, ca și de un șofer. A sosit momentul ca șefii de guvern să ne asculte”, a spus Stephen Cotton, secretarul general Forumului internațional al transporturilor ITF), citat de CNN.

Au fost situații în care marinarii au fost obligați să stea pe nave 18 luni, iar șoferii au fost nevoiți să își facă mai multe vaccinuri anti-Covid pentru a putea intra în țările care nu recunosc unele dintre seruri.

La începutul pandemiei, mulți navigatori au fost de acord să își prelungească contractele cu câteva luni pentru a menține lanțul de aprovizionare cu alimente, combustibil, medicamente și alte bunuri de larg consum. În perioada de vârf a pandemiei, în 2020, 400.000 de navigatori nu au putut să-și părăsească navele, unii ajungând să lucreze 18 luni chiar și după încheierea contractelor inițiale.

Testarea anti-Covid este o provocare

O altă problemă este distribuția inegală a vaccinurilor la nivel global, ceea ce a dus la situația ca doar aproximativ 25% – 30% dintre navigatori să fie complet vaccinați.

Testarea anti-Covid este, de asemenea, o provocare. În februarie, Germania a impus filtre la granițele cu Cehia și cu Tirolul austriac și testarea PCR obligatorie pentru șoferii de camioane. Lucrătorii transfrontalieri şi şoferii de TIR nu au mai putut trece decât dacă prezentau un test PCR negativ foarte recent. Măsura a determinat Austria să introducă, la rândul său, controale la frontiera cu Italia, provocând blocaje imense. Măsurile au afectat mii de șoferi de camioane, care au stat la coadă zile întregi la frontiera dintre Italia și Austria, la temperaturi sub zero grade, fără alimente și medicamente.

Certificatul verde a atenuat o parte din presiune, dar încă sunt diverse restricții și blocaje.

„Șoferii s-au confruntat cu sute de probleme la punctele de frontieră și cu blocaje în pandemie. Ei, ca și cetățenii și companiile care depind de livrarea de mărfuri, plătesc un preț mare pentru restricțiile Covid aplicate greșit și care se aplică angajaților din transporturi”, a declarat Umberto de Pretto, secretarul general al Uniunii Internaționale a Transportatorilor Rutieri.