Probleme immense în toată România. Primăriile sunt blocate total. De această data nu este vorba de bani, ci de licitații blocate total. Constructorii nici nu se mai gândesc să participe la licitațiile organizate de către primării. Situația este disperată în Constanța, Vrancea, Alba sau Bihor. S-au anulat licitații pe bandă rulantă din lipsă de ofertanţi. Este vorba despre lucrări de milioane de euro, multe finanţate din fonduri europene.
În Constanţa, în ultimele luni, au fost anulate două licitaţii care vizau lucrările de restaurare la două monumente istorice de categoria A, proiecte cofinanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în valoare de 16 milioane lei.
În Alba, administraţia locală din comuna Lupşa a fost obligată să reia în două rânduri o licitaţie în valoare de 6,4 milioane de lei pentru realizarea sistemului de canalizare şi a unei staţii de epurare cel mai mare proiect finanţat prin PNDL în judeţul Alba.
În Focşani, în judeţul Vrancea, primarul Cristi Mihăilă a ajuns să facă apeluri publice către constructori, cu rugămintea de a se prezenta la licitaţii după ce mai multe proceduri care vizau lucrări de investiţii au fost anulate din lipsă de ofertanţi. Primăria a anulat 35 de licitaţii în valoare de peste 5 milioane euro, din acelaşi motiv: lipsă de oferte.
Municipalitatea orădeană caută meşteri pentru a repara o creşă şi şapte şcoli, dntre care 6 licee şi colegii naţionale. Nu au fost depuse oferte pentru lucrările de reabilitare a faţadelor mai multor clădiri din centrul oraşului. Constructorii refuză să se prezinte şi la lucrări mai mari, cum ar fi reamenajarea grădinii publice Ciuperca în urma alunecărilor de teren din 2016, în valoare de 1,9 milioane lei, amenajarea unui parc în zona străzii Romer Floris, de 3,8 milioane lei, pietonalizarea străzii Libertăţii, pentru care s-au alocat 10,2 milioane lei, construirea drumurilor colectoare şi a pasajului de la viitorul Centru de Transport Intermodal, pentru care s-au pus la bătaie nu mai puţin de 22,5 milioane lei. „Am ajuns să ne rugăm de ei. Îi sunăm şi le spunem: «Nu vă stresăm, nu vă penalizăm, nu vă facem nimic, numai veniţi şi luaţi lucrările!»”, explică primarul Ilie Bolojan, conform adevarul.ro.
Constructorii dau vina, în principal, pe lipsa de personal calificat sau necalificat. „Majoritatea firmelor nu îndrăznesc să deschidă mai multe şantiere din lipsă de personal, mulţi fiind obligaţi să aducă muncitori de la sute de kilometri sau să automatizeze activităţi până de curând manufacturiere. „Pentru că nu mai găsim fierari, am cumpărat un robot de făcut armături. Are o productivitate mare şi înlocuieşte munca a zece oameni”, a declarat directorul Asfamixt, Daniel Forţiu, mai spune sursa citată.