uÎn contextul aniversării a zece ani de la introducerea euro, într-un climat de criză, Centrul pentru Economie şi Cercetare în Afaceri a spus că există 99% şanse ca euro să nu supravieţuiască în următorii zece ani.

"În acest moment se pare că 2012 va fi anul în care moneda euro îşi va începe prăbuşirea. Nu este o certitudine, noi estimăm o probabilitate de 60% ca până la sfârşitul anului cel puţin o ţară să părăsească zona euro", a declarat Douglas McWilliams, directorul executiv al CEBR, indicând că statul elen are cele mai multe şanse să fie acea ţară, fiind urmat de Italia.

Ambele ţări au fost zguduite de criza datoriilor, motiv pentru care au fost nevoite să implementeze măsuri de austeritate drastice, care le-ar putea afecta creşterea economică.

"A devenit tot mai clar în ultimul an că o soluţie politică necesară pentru supravieţuirea euro este practic imposibilă. Pentru ca euro să supravieţuiască pe termen lung este nevoie ca ţările să fie suficient de competitive pentru a avea creştere economică şi să îşi poată plăti datoriile", a adăugat McEilliams citat de Daily Telegraph.

El a adăugat că lipsa de creştere economică reprezintă cel mai probabil element care va duce la prăbuşirea monedei euro.

Predicţii asupra prăbuşirii monedei unice au venit pe fondul avertizărilor privind anul dificil ce va urma, făcute de liderii europeni la aniversarea euro.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că va face "tot posibilul pentru a întări euro", iar Giorgio Napolitano, preşedintele Italiei, i-a îndemnat pe italieni să facă sacrificii pentru a preveni colapsul financiar.