În comunicatul de presă se precizează că vaccinarea se va face de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022.
„Farmaciile care s-au înscris în programul pilot, autorizate să efectueze vaccinare antigripală, pun la dispoziția pacienților toată infrastructura și expertiza necesară pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere.
Înțelegem dificultatea perioadei pe care o traversăm și credem că orice soluție suplimentară care îi ajută pe oameni să se protejeze împotriva gripei prin vaccinare este mai mult decât binevenită în acest moment”, a spus Florina Bonifate, Secretar General al Colegiului Farmaciștilor din România pentru Digi24.
Potrivit autorităților, programul de vaccinare în farmacii este necesar pentru că ratele de acoperire vaccinală au scăzut în țara noastră, iar, din păcate, sezonul gripal 2022-2023 este mult mai sever față de ultimele două.
Lista de farmacii autorizate de Ministerul Sănătății unde românii pot face vaccinul antigripal poate fi accesată aici. Trebuie menționat că lista este în continuă completare, pe măsură ce farmaciile pun la punct logistica necesară și primesc autorizațiile speciale.
Informații esențiale pentru cei care doresc să se vaccineze
Potrivit comunicatului transmis de Colegiul Farmaciștilor din România, persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să parcurgă următorii pași:
- să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-urile indicate, la rubrica dedicată și să se programeze telefonic în prealabil;
- să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere;
- să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și să achiziționeze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.
Autoritățile din sistemul medical fac însă câteva precizări:
- vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.
- vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal și nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.
Persoanele vulnerabile ar trebui să se protejeze
Recomandarea prof. univ. emerit Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, este ca persoanele vulnerabile să ia toate măsurile necesare pentru a se proteja împotriva gripei.
„Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor și să se protejeze în fața gripei, în contextul creșterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciștii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depășească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze și poate afecta starea de sănătate a populației”, a spus acesta.