Colegiul Farmaciștilor din România cere implementarea unui nou flux de raportare în SIUI

Reprezentanții farmaciștilor atrag atenția că modificarea procedurii de preluare a facturilor transmise prin sistemul RO e-Factura la nivelul Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, inclusiv verificarea acestora conform contractelor și însoțirea lor cu documentele necesare decontării medicamentelor eliberate, va provoca întârzieri semnificative în efectuarea plăților către farmacii, cu consecințe grave pentru pacienții români.

Farmaciștii susțin că, odată cu implementarea sistemului RO e-Factura, este imposibilă respectarea termenului legal de 5 zile pentru transmiterea facturilor emise către Spațiul Privat Virtual (SPV).

Colegiul Farmaciștilor din România explică într-un comunicat de presă transmis marți că farmaciile trebuie să finalizeze mai întâi raportările facturilor către CNAS, o etapă care necesită mai mult timp decât cele 5 zile prevăzute legal.

Reprezentanții farmaciștilor au afirmat că această situație duce automat și independent de acțiunea farmaciilor la depășirea termenului de transmitere a facturilor în SPV. Asociațiile reprezentative ale industriei au subliniat această problemă în ultimele trei luni în discuțiile oficiale atât cu reprezentanții CNAS, cât și cu cei ai Ministerului de Finanțe.

Poziția și argumentele industriei au fost înțelese, dar până în prezent CNAS nu a prezentat o soluție tehnică pentru modificarea raportărilor în SIUI, care să permită farmaciilor să respecte termenul stabilit în sistemul RO e-Factura, au mai transmis aceștia.

Conform sursei citate, începând cu 1 iulie 2024, sancțiunile aplicabile agenților economici, inclusiv farmaciilor, care nu respectă obligația legală de a transmite facturile fiscale în termen de 5 zile vor fi extrem de severe.

„Considerăm că este discriminatoriu şi incorect ca farmaciile, în calitatea de furnizori de medicamente în slujba pacientului, care îndeplinesc o obligaţie de serviciu public să fie penalizate sever din cauza lipsei unei soluţii tehnice care trebuia deja implementată de CNAS până la 1 iunie 2024”, se mai arată în comunicat.

Facturile trebuiau transmise în sistemul RO e-Factura până la 1 iunie

La sfârșitul lunii mai, Ministerul Finanțelor a anunțat pe Facebook că începând cu 1 iunie, nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura va fi sancționată conform prevederilor Legii 296/2023.

Ministerul de Finanțe a mulțumit tuturor contribuabililor care au respectat deja noile cerințe. Instituția a menționat că până în prezent au fost încărcate în sistem peste 140 de milioane de facturi.

De asemenea, au fost transmise mulțumiri către cei care au contribuit la îmbunătățirea sistemului e-Factura. Mesajul de apreciere, publicat pe Facebook, a fost adresat persoanelor care au oferit sugestii și comentarii valoroase.<iframe

Mai multe puteți citi aici.