Mulți medici români sunt în burn-out
Peste o treime dintre medicii din România se confruntă cu fenomenul de burn-out la nivel ridicat şi foarte ridicat, conform unui studiu recent. Președintele Colegiului Medicilor susţine că s-a ajuns chiar și la cazuri de sinucidere în rândul medicilor din cauza epuizării la locul de muncă.
”Studiul nostru a arătat că 36% din medicii noştri sunt în burn-out nivel ridicat şi foarte ridicat şi trebuie să înţelegem că burn-out-ul nu este o simplă epuizare, burn-out-ul este o boală care înseamnă distanţare mentală, înseamnă uneori afectare cognitivă, înseamnă o epuizare maximă. Şi un astfel de doctor (…) nu va mai fi capabil să ofere empatie.
Aici ne aflăm. Adică acei medici suprasolicitaţi, în special în centrele mari, în spitale de urgenţă, în zone unde fluxul de pacienţi este mult prea mare şi medicii sunt disperaţi. (…) Apar fenomene fizice, somatice, greaţă, vomă. (…) Chiar depresii, depresie, chiar tendinţă la suicid şi avem cazuri recente. Avem chiar, din păcate, suiciduri finalizate”, a declarat Coriu, luni, la Medika Tv.
Resursele umane din sistemul medical sunt incompetente
El a arătat că serviciile de resurse umane au un rol extrem de important în gestionarea personalului medical. Coriu susține că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă sistemul medical românesc avea servicii de resurse umane ”competente”.
”Degeaba vom construi spitale ultramoderne dacă noi nu vom avea profesionişti. Care să aibă acest echilibru psihologic de care au mare nevoie. Și acest lucru este realizat de un serviciu specializat de resurse umane. Care să înţeleagă foarte bine nevoile profesioniştilor”, a adăugat Daniel Coriu.
El a admis că medicii cunosc ce li se întâmplă. Dar ”problema este de a recunoaşte că sunt în burn-out”. Și că acel medic care recunoaşte acest lucru spre binele lui ar trebui să facă un pas lateral. Să meargă să se odihnească, însă problema e dacă poate, pentru că sistemul nu-i permite.
Coriu a reclamat că, spre deosebire de alte sisteme medicale care pun în centrul lor profesionistul, în România acest lucru nu se întâmplă.
”Corpul medical nu se simte respectat nici de autorităţi şi nici de populaţie”, a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor.