Potrivit unui studiu, 57,5% dintre medicii sub 35 de ani au vorbit despre o intenţie probabilă (40,3%) sau una sigură (17,2%) de a migra, s-a arătat într-o conferinţă de presă a Colegiului Medicilor din România.
Conform studiului, tendinţa declarată de a migra scade odată cu vârsta medicului.
Cea mai mare intenţie de a migra s-a înregistrat în rândul medicilor din Regiunea Bucureşti-Ilfov (30,4%) şi Regiunea Sud-Est (29,6%), apoi, cu cifre mai scăzute, dar similare, Regiunea Nord-Vest (28,1%) şi Regiunea Nord-Est (28,2%).
Corpul profesional medical cel mai stabil, din perspectiva intenţiei declarate de a migra, se află în Regiunea Vest – aici s-a înregistrat valoarea minimă a indicatorului 22,2%.
Condițiile de muncă și infrastructura sunt de vină
Medicii cu vârste sub 35 de ani spun că motivele pentru care ar migra se referă la condiţiile directe de practică – infrastructura sistemului sanitar românesc (24%); oportunităţile de formare profesională sau cercetare – infrastructură, facilităţi, tehnologie, fonduri disponibile în străinătate (23%).
Medicii cu vârste între 36 – 49 de ani spun că motivele pentru care ar migra se referă la condiţiile directe de practică – infrastructura sistemului sanitar românesc (18%), oportunităţile de formare profesională sau cercetare – infrastructură, facilităţilor, tehnologie, fonduri disponibile în străinătate (15%), aspectele care ţin de condiţii de viaţă, familie, locuire şi oportunităţi educaţionale pentru copii (15%).
Cei între 50 şi 64 de ani ar migra pentru recunoaşterea socială şi respectul resimţit faţă de profesia medicală – un aspect foarte important (17%). Acest din urmă aspect devine cel mai important (18%), alături de condiţiile salariale şi venituri (18%), pentru medicii din categoria de vârstă peste 65 de ani.
Chestionarul a fost realizat online, la nivel naţional în perioada 12 februarie 2023 – 5 martie pe un eşantion de 8121 de medici respondenţi.
36% sunt în stare de burnout
În altă ordine de idei, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat că 36% din medicii români sunt în stare de burnout nivel ridicat şi foarte ridicat.
„Sindromul de burnout este o problemă destul de răspândită în România în medicină şi nu numai în România. Volumul de muncă foarte mare, sarcini multe, presiunea timpului, încărcătură emoţională şi decizii dificile care trebuie luate imediat. (…) Burnout are o consecinţă directă asupra actului medical.
36% din medicii României sunt în stare de burnout nivel ridicat şi foarte ridicat. Ridicat 32% şi foarte ridicat 4%. 58% acuză epuizare fizică. 47% din tinerii medici au burnout la nivel înalt şi foarte înalt”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu.