Opinia unui expert ar trebui introdusă în noua lege a malpraxisului, consideră CMR
Vineri seară, pe 9 august, Colegiul Medicilor din România a subliniat importanța includerii opiniei unui expert medical independent, specializat într-o anumită arie medicală, ca fiind obligatorie, nu opțională, în cadrul anchetelor de malpraxis. A
ceastă necesitate a fost abordată în Parlamentul României în contextul propunerii de modificare a Legii Malpraxis, inițiată de Colegiul Medicilor din România în toamna anului trecut. Introducerea unui corp de experți independenți, medici, este considerată esențială din mai multe motive.
Motivele se referă atât la necesitatea rigoarei științifice și medicale, cât și la importanța unei perspective integrate.
”Rigoarea ştiinţifică şi medicală: Experţii medicali au o pregătire şi experienţă unice, în gestionarea cazurilor din specialitatea lor medicală. Opinia lor este indispensabilă pentru luarea unor decizii informate şi corecte. Prin includerea obligatorie a opiniei specialiştilor în cadrul unei anchete de malpraxis, se asigură un echilibru necesar în analizarea modului în care au fost respectate cele mai înalte standarde medicale.
În prezent, exclusiv un medic legist poate emite o opinie medicală obligatorie pentru justiţie. Medicii legişti nu au competenţele necesare pentru a se putea pronunţa pe toate actele medicale, din toate specialităţile medicale. Necesitatea unei viziuni integrate: Introducerea obligatorie a opiniei specialiştilor facilitează o abordare şi interpretare multidisciplinare a cazurilor complexe, cum sunt cele în care există o suspiciune de malpraxis”, mai precizează Colegiul Medicilor.
Măsura ar spori transparența și responsabilitatea
Conform sursei citate, implementarea acestei măsuri va spori transparența și responsabilitatea în evaluarea deciziilor medicale, consolidând astfel încrederea pacienților în sistemul de sănătate. Modificarea legislației, care va impune opinia medicilor specialiști în cadrul anchetelor, va permite o evaluare mai riguroasă a respectării standardelor internaționale în practica medicală, reducând riscurile legale și etice asociate.
În plus, reprezentanții CMR subliniază importanța unei dezbateri transparente.
CMR a mai precizat că, în prezent, autoritățile implicate în procesul legislativ trebuie să acorde prioritate unei dezbateri transparente și asumate, care să sprijine atât medicii, cât și pacienții. Reprezentanții instituției au exprimat încrederea că scopul unei anchete este de a clarifica situația, de a stabili adevărul cu imparțialitate și transparență și de a asigura o investigație adecvată a tuturor aspectelor relevante.
Prin efectuarea unei anchete riguroase și echitabile, se urmărește nu doar identificarea cauzelor și responsabilităților, ci și prevenirea unor situații similare în viitor, ceea ce contribuie la consolidarea încrederii în instituții și la îmbunătățirea continuă a practicilor și procedurilor, în beneficiul tuturor celor implicați.