"Erik de Vrijer nu are nici un fel de expertiză în ceea ce priveşte funcţionarea sistemelor de sănătate şi denotă o concepţie potrivit căreia o ţară este formată din cifre, şi nu din oameni. În condiţiile în care o asemenea propunere ar fi acceptată de către Guvernul României, peste 80% din cetăţenii României nu vor putea să aibă acces la servicii spitaliceşti sau acest acces va fi însoţit de eforturi supraomeneşti. De exemplu, un salariat cu salariu de 800 lei, pentru o spitalizare de scurtă durată, va trebui să pună la dispoziţie o sumă considerabilă din venitul său", se arată într-un comunicat al CMR remis marţi AGERPRES.
Colegiul Medicilor din România apreciază că o asemenea abordare este "neconstituţională şi inumană" şi îşi exprimă speranţa că astfel de măsuri "aberante" nu vor fi acceptate.
Cuantumul modic al coplăţii în sănătate ar putea însuma 10 lei pe zi, o valoare redusă putând însemna eşecul în implementarea acestei măsuri, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.
"FMI nu este expert în sănătate. Dar introducerea sistemului de coplată este o idee bună, pentru schimbarea tipului furnizorului de servicii, că vorbim de spitale, policlinici, dispensare. Sistemul de sănătate este scump iar consumatorii, pacienţii trebuie să aibă alternative. Nu am intrat în detalii referitoare la coplata de 10 lei, dacă este pentru o perioadă de o zi sau pentru perioada internării. Eu cred că este pe zi, cel puţin aşa am înţeles. Dacă o coplată este foarte mică, măsura introdusă va eşua", a afirmat Erik de Vrijer.