România ocupă locul 4 în topul ţărilor care au accesat programul european Erasmus pentru tineri antreprenori, bazat pe schimburi de experienţă în afaceri, informează Asociaţia Colfasa, care gestionează acest program în România.
"Cu un procent de 6% din totalul schimburilor de experienţă, ţara noastră se află în top, alături de Spania, Italia şi Franţa, în efortul de formare al tinerilor antreprenori. Prin această iniţiativă, persoanele care-şi doresc să devină antreprenori sau antreprenorii începători beneficiază de asistare practică şi financiară pe o durată de până la 6 luni, în străinătate, sub îndrumarea unui antreprenor-gazdă”, se arată în comunicatul Colfansa.
Conform statisticilor, cele mai solicitate domenii pentru schimbul de experienţă sunt publicitatea (16%), urmată de IT, servicii şi comunicare (10%), educaţie şi formare (8%), turism, servicii legale, fiscale şi de consultanţă (8%).
Erasmus pentru tineri antreprenori este un program finanţat de Comisia Europeană, prin intermediul căruia se încurajează schimburile de experienţă în domeniul afacerilor pe teritoriul Uniunii Europene. Programul funcţionează cu ajutorul a peste 170 de organizaţii intermediare, regionale sau naţionale, care oferă asistare mediului afacerist (ex: Camera de Comerţ, organizaţii care sprijină antreprenoriatul, centre de consiliere antreprenorială).
„Prin facilitarea mobilităţii, a transferului de know how şi expertiză la nivel european, proiectul permite stimularea competitivităţii şi inovării. Pe fondul crizei economice globale, antreprenoriatul în rândul tinerilor reprezintă o şansa de integrare activă pe piaţa muncii , dar trebuie să luăm în considerare că o afacere viabilă poate fi dezvoltată doar prin testarea unor idei creative şi aplicate la dinamica pieţei”, a declarat Cristina Fometescu, director de proiect în cadrul Asociaţiei Colfasa.
Până în prezent, aproximativ 3.730 potenţiali noi antreprenori şi antreprenori-gazdă din toate ţările Uniunii Europene au aplicat pentru a participa în program. Studii recente au arătat faptul că 51% din tinerii europeni ar fi interesaţi să urmeze o carieră de antreprenoriat, însă foarte puţini dintre ei ştiu cum să-şi pună ideile în practică. Este şi cazul României, care, în ciuda faptului că dispune de tineri entuziaşti să-şi demareze propria afacere are un deficit de fonduri pentru a-i susţine.
Asociaţia Colfasa este o organizaţie nonprofit, parte integrantă a Grupului Colfasa, care de mai bine de 10 ani elaborează şi gestionează proiecte finanţate de Uniunea Europeană.