Coliziunea dintre trei indispensabile și două inacceptabile. Nu există reconciliere între SUA și Rusia

Sursa: Dreamstime

Luna trecută, Rusia a solicitat SUA și NATO garanții de securitate cuprinse într-un document cu 9 puncte privind extinderea Alianței Nord-Atlantice spre frontierele ei. Pentru a nu se face speculații legate de acest document, conducerea de la Moscova a dat publicității "proiectul acordului de securitate" pe care l-a prezentat Statelor Unite și NATO.

Coliziunea dintre trei indispensabile și două inacceptabile. Nu există reconciliere între SUA și Rusia

La început, Statele Unite au ignorat proiectul, dar Moscova a făcut presiuni și atunci au acceptat să-l negocieze. Prima dată proiectul a fost discutat la 10 ianuarie, între delegațiile Rusiei și SUA, apoi la 12 ianuarie în cadrul Consiliului NATO-Rusia (când am predat articolul reuniunea încă nu se încheiase), iar astăzi va fi discutat în cadrul reuniunii OSCE.

Astfel, solicitările Rusiei vor fi negociate cu SUA, NATO și la nivel european, a scris Mehmet Ali Güller pentru cumhuriyet.com.tr

Trei propuneri indispensabile ale Moscovei

La negocierile dintre delegația rusă și cea americană, care a durat 7 ore, nu s-a ajuns la niciun acord. Declarațiile făcute din când în când de oficialii americani cu privire la acest proiect transmiteau semnalul că nu se va ajunge la niciun acord în cadrul primelor negocieri.

Dacă ar trebui să sintetizăm negocierile dure care s-au desfășurat, „trei indispensabile” ale Rusiei s-au confruntat cu „două inacceptabile” ale SUA.

Cele „trei indispensabile” ale Rusiei sunt următoarele:

1.- NATO este obligată să ofere garanții juridice că nu se va extinde.

2. – NATO este obligată să ofere garanții juridice că nu va amplasa arme care ar putea lovi ținte de pe teritoriul Rusiei.

3. – NATO să-și retragă armamentul și instalațiile militare staționate în țările Europei de Est în cadrul politicii de extindere.

După negocierile care au durat 7 ore, adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, care a condus delegația rusă, a anunțat lumii că aceste trei articole sunt „indispensabile”.

Cele două inacceptabile ale SUA

În declarația de după primele negocieri, adjunctul secretarului de stat al SUA, Wendy Sherman, a spus că față de cele „trei indispensabile” ale Rusiei, SUA au avansat „două inacceptabile”.

Cele „două inacceptabile” ale SUA sunt următoarele:

1. – Este inacceptabilă obstrucționarea politicii „porților deschise „promovată de NATO.

2. – SUA nu vor renunța niciodată la cooperarea cu țările care doresc să conlucreze cu ele.

De altfel, după Sherman, reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith,  spunea că „în privința acordului nu a văzut prea multe oportunități”.

Fără îndoială, aceste declarații erau făcute pentru următoarele două negocieri. Dar nici SUA nu-și vor flexibiliza condițiile față de solicitările Rusiei, deci nu se întrevede vreun acord.

Nu există reconciliere, dar nici nu se va transforma într-o confruntare fierbinte

Dacă cele trei întâlniri nu se vor finaliza cu un acord, acest lucru nu înseamnă că această „confruntare rece” se va transforma într-o „confruntare fierbinte”.

În primul rând, SUA nu au putere pentru asta; mai corect, nu au aliați care să asigure această putere. În ciuda faptului că Washingtonul folosește și NATO ca instrument, nu a convins Europa Occidentală pe axa Berlin-Paris „să se meargă înainte” față de China și Rusia. În acest scop, SUA au convins doar Polonia în Europa de Est.

SUA își vor continua acțiunile provocatoare pentru a deranja Rusia la vest și sud. Probabil cu acțiuni de genul „război special” asupra Europei de Est, Caucazului și Asiei Centrale. De altfel, numeroase indicii, de la listele de propuneri RAND și până la documentele Pentagonului evidențiază faptul că SUA, chiar dacă „nu pot să schimbe regimul”, vor recurge la diverse acțiuni în acest spațiu geografic, atunci când vor găsi ocazia, pentru a deranja Rusia.

Putem spune că SUA, așa cum au făcut și anul trecut, și anul acesta vor organiza exerciții militare neplanificate la Marea Neagră pentru „a se juca cu nervii” Rusiei.

Bine, dar este posibil ca Washingtonul să obțină vreun rezultat făcând toate acestea? Bineînțeles că nu, sunt numai mișcări zadarnice ale SUA a căror hegemonie a slăbit pentru a întârzia noua lume, lumea care este pe cale a se crea…