Departamentul de evaluari al companiei de consultanţă imobiliară Colliers Internaţional a evaluat anul trecut proprietăţi în valoare de 5 mld. euro, sumă care cuprinde atât valori de piaţă ale clădirilor existente cât şi valori de piaţă ale terenurilor, se arată într-un comunicat al companiei.

„Ca şi în 2008, clienţii vechi ai departamentului au avut cea mai mare pondere, atât în numărul de rapoarte efectuate – aproximativ 75%, cât şi în totalul valorii proprietăţilor evaluate în 2009 – peste 85%”, a declarat Laurenţiu Lazăr, managerul departamentului de evaluări.

Principalele tipuri de evaluări au fost lucrările efectuate pentru raportare financiară şi cele în scopuri fiscale. O altă categorie importantă au reprezentat-o evaluările solicitate de către instituţiile financiare, în vederea actualizării valorilor de piaţă ale proprietăţilor ipotecate pentru a garanta diverse împrumuturi.

Colliers International a efectuat în 2009 evaluarea portofoliilor de proprietăţi imobiliare ale Immoeast, OMV Petrom, Romtelecom, BCR şi UniCredit Ţiriac Bank.