Piața terenurilor a fost caracterizată mai degrabă de finalizarea tranzacțiilor mari

În prima jumătate a anului 2024, piața terenurilor a fost caracterizată mai degrabă de finalizarea tranzacțiilor mari începută anterior decât de noi negocieri, cu un interes destul de limitat din partea investitorilor, potrivit raportului Colliers. Retailul și sectorul rezidențial au rămas principalii jucători activi.

Consultanții Colliers au observat o creștere a interesului speculativ, cu cumpărători care caută terenuri valoroase la prețuri atractive, anticipând o creștere a prețurilor sau o etapă favorabilă pe piață pentru dezvoltarea unor proiecte de succes. Oferta de terenuri rămâne generosă, cu multe opțiuni disponibile.

Dezvoltatorii de retail sunt activi la nivel național, axându-se pe parcuri comerciale și magazine independente, iar terenurile mari pentru proiecte mixte continuă să aibă un impact semnificativ. În același timp, dezvoltatorii rezidențiali se concentrează pe București și marile orașe, dar întâmpină dificultăți din cauza incertitudinii și a blocajelor urbanistice, ceea ce duce la vânzarea unor terenuri pentru a se concentra pe proiectele în desfășurare sau pe alte sectoare de business.

Investitori precum CPI își îndreaptă atenția către noi oportunități, inclusiv tranzacții importante, cum ar fi vânzarea fostei platforme industriale Rocar către One United și a unui teren de 6 hectare în Sisești către Prima Development Group.

„Având în vedere că mai multe tranzacții importante sunt în diverse stadii de finalizare, iar altele semnificative au fost deja încheiate în primul semestru din 2024, volumul total al acestui an va arata cu siguranță  generos atunci când vom face bilanțul anual. Vedem în continuare o serie de dezvoltatori activi, căutând terenuri cu autorizații adecvate pentru a începe rapid proiectele; dar acest proces este îngreunat de oferta limitată de terenuri care îndeplinesc aceste criterii”, explică Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.

Sinziana Oprea_Colliers
SURSA FOTO: Colliers

Diferențe clare între terenurile bine amplasate și cele cu probleme de autorizare

În ultimele 12 luni, s-au evidențiat diferențe clare între terenurile bine amplasate și cele cu probleme de autorizare sau în locații mai puțin atractive.

Terenurile de valoare, cu documentația urbanistică completă, continuă să fie căutate și vândute la prețurile solicitate. Consultanții Colliers prevăd o evoluție pozitivă pentru piața terenurilor în 2024 și în anii următori, grație interesului investitorilor tradiționali și al noilor veniți.

Proiectele de infrastructură, cum ar fi secțiunea sudică a autostrăzii de centură a Bucureștiului și autostrada Ploiești-Pașcani, programate pentru anul viitor, stimulează deja interesul pentru proiecte industriale și logistice, contribuind la dezvoltarea economică și atragerea altor proiecte imobiliare, inclusiv în retail și rezidențial.

Sînziana Oprea a observat că noi investitori, inclusiv persoane din alte sectoare decât imobiliarele, își manifestă interesul pentru piața terenurilor.

Aceștia sunt atrași nu doar de terenuri tradiționale, ci și de cele destinate unor utilizări alternative, precum centre de date, facilități medicale, proiecte de leisure și hospitality, cămine pentru studenți, showroom-uri și altele.

„Observăm interes din partea unor noi investitori pe piața de terenuri, inclusiv persoane private din alte sectoare de business decat real estate, dar și interes pentru terenuri cu destinații diferite decât cele clasice, cum ar fi centre de date, concepte medicale sau din zona de leisure/hospitality, cămine pentru studenți, showroom-uri etc. În acest context, presupunând că economia rămâne destul de stabilă, anticipăm o creștere a activității de tranzacționare începând cu 2025.

În București, alegerile locale din 2024 nu au reușit să aducă claritatea necesară pentru deblocarea situației urbanistice, lăsând în continuare un climat de incertitudine, în așteptarea noului plan urbanistic general (PUG). Totuși, pe o notă pozitivă, în 2024 au fost emise mai multe autorizații de construire în zone centrale, inclusiv în zone protejate, unde dezvoltatorii au acceptat reglementări mai stricte. Astfel, cel puțin, lucrurile încep să avanseze”, conchide Sînziana Oprea.