Divizia de evaluari a Colliers International a realizat anul trecut pe piata locala evaluari in valoare de aproximativ 8 miliarde de euro, suma ce cuprinde atat valori de piata ale cladirilor existente cat si valori reziduale ale terenurilor, potrivit reprezentantilor companiei.

„Relatia buna cu clientii vechi ai departamentului si rata foarte buna de returning clients ne-au ajutat sa ne consolidam afacerile si anul acesta. De asemenea, anul trecut am investit in trainingul evaluatorilor nostri, ceea ce ne-a ajutat sa castigam know-how si ulterior, sa dezvoltam produse noi”, a declarat Mihai Grigore, Director Valuation Division in cadrul Colliers International.

Fata de anii anteriori, cand principalele evaluari erau cele individuale, asociate marilor privatizari, clientii din 2008 s-au concentrat cu predilectie in zona fondurilor de investitii si a dezvoltatorilor.

Potrivit companiei, Colliers International a fost in 2008 evaluatorul exclusiv al celui mai mare portofoliu de proprietati comerciale din Romania, detinut de fondul austriac Immoeast, care este totodata si cel mai activ fond de investitii din regiune.

2009 – Schimbare in profilul clientilor care vor solicita evaluari

In ceea ce priveste anul 2009, reprezentantii Colliers sunt de parere ca se va observa o schimbare in profilul clientilor care vor solicita evaluari. „Vor fi mai putine cereri de evaluari in vederea obtinerii de finantare, dar vor creste mult asteptarile legate de calitatea evaluarilor, ceea ce va face ca si anul acesta sa fie unul foarte activ pentru departamentul nostru. La sfarsitul anului trecut eram 13 oameni iar din ianuarie am mai angajat 2 tocmai pentru a putea profita de oportunitatile care vor aparea”, a explicat Grigore.

Obiectivele echipei de evaluatori pentru 2009 constau in mentinerea nivelului de venituri atins cu un an in urma, lansarea a doua produse noi cu un potential foarte bun si implementarea unui nou sistem de verificare a calitatii.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 250 birouri in 51 de tari, pe 6 continente si 9.300 angajati. Colliers International furnizeaza clientilor sai o gama larga de servicii, incluzand consultanta in domeniul investitiilor, intermedierea tranzactiilor de vanzare-cumparare, respectiv inchiriere de spatii de birouri, comerciale, rezidentiale, administrarea proprietatilor imobiliare, evaluari si studii de fezabilitate, design si constructii, studii de cercetare, finantari ipotecare, tranzactii hoteliere si servicii corporate.

Colliers International ofera expertiza multi-disciplinara in administrarea proprietatilor de orice tip, implicare pe piata locala, relationare nationala, regionala si globala cu clientii si o puternica prezenta globala.

In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.

Sursa: Colliers International