Preturile apartamentelor vechi din sectorul trei al Capitalei au scazut cu 42% in ultimele sase luni, potrivit celui mai recent studiu al companiei Colliers cu privire la piata imobiliara.

Potrivit Colliers, in luna ianuarie indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) a inregistrat o scadere cu 2%, de 34 de euro/ mp, la 1.506 euro/mp.

„Reducerea de 2% nu este una semnificativa, ci mai degraba o inertie a pietei intr-o luna care istoric este caracterizata prin acalmie.BREI a intrat practic in 2009 cu sentimentul dominant al anului trecut si cu incertitudinea care guverneaza, de altfel, toate segmentele economiei”, au specificat reprezentantii Colliers.

Indicele BREI-Vechi (pretul apartamentelor vechi) a inregistrat in luna ianuarie o scadere cu 3%. Cu toate acestea, pentru prima data dupa luna iulie a anului 2008, s-a observat o crestere semnificativa a preturilor la apartamentele vechi din sectorului 1, care au crescut cu 7%, restul sectoarelor scazand intre 2% si 6%.

„Aceasta crestere se poate atribui existentei unei piete constante de inchirieri pe segmentul apartamentelor de lux din nord, precum si perceptiei de „investitie sigura pe termen lung” atribuita apartamentelor cu locatie centrala”, au aratat reprezentantii Colliers.

Cea mai mica valoare o are in continuare indicele sectorului 6, de 1.111 euro/mp, iar cea mai ridicata valoare – sectorul 1, cu putin sub 2.000 euro/mp.

BREI-Nou a ramas relativ constant fata de finalul anului trecut.

Colliers International a lansat la finele lunii mai 2008 primului indice imobiliar din Romania ca instrument de masurare a evolutiei pietei rezidentiale din Bucuresti. Potrivit Colliers, indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) monitorizeaza evolutia preturilor apartamentelor din Capitala.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 250 birouri in 51 de tari, pe 6 continente si 9.300 angajati. Colliers International furnizeaza clientilor sai o gama larga de servicii, incluzand consultanta in domeniul investitiilor, intermedierea tranzactiilor de vanzare-cumparare, respectiv inchiriere de spatii de birouri, comerciale, rezidentiale, administrarea proprietatilor imobiliare, evaluari si studii de fezabilitate, design si constructii, studii de cercetare, finantari ipotecare, tranzactii hoteliere si servicii corporate.

Colliers International ofera expertiza multi-disciplinara in administrarea proprietatilor de orice tip, implicare pe piata locala, relationare nationala, regionala si globala cu clientii si o puternica prezenta globala.

In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.

Sursa: Colliers International