Luna mai a fost cea care a redesenat peisajul imobiliar din România, ca urmare a măsurilor economice adoptate de guvern, potrivit unui studiu realizat de compania Colliers International. Cumpărătorii consultanţi de Colliers se aşteaptă ca în acest an preţurile să atingă pragul minim de la care va porni relansarea.
În primul trimestru al anului 2010, piaţa demarase în forţă – companiile erau interesate să îşi schimbe sediul, retailerii contractau spaţii noi în centrele comerciale şi pe arterele principale de cumpărături, în timp ce apetitul investitorilor pentru achiziţia de proprietăţi era în creştere, se arată în studiul menţionat. Pe anumite pieţe, precum cea de închirieri spaţii industriale sau piaţa rezidenţială, activitatea nu a fost foarte intensă, însă, în general, sentimentul de revigorare a fost resimţit de toată piaţa imobiliară. Totuşi, în ciuda faptului că piaţa imobiliară a fost reactivă la schimbările din economie, previziunile sunt încurajatoare.
Având în vedere revitalizarea pieţelor din regiune, consultanţii Colliers estimează că o uşoară revenire a pieţei imobiliare se poate produce în viitorul apropiat.
Atingem „fundul sacului“
După mai mult de un an de corecţii şi scăderi, mulţi potenţiali cumpărători aşteaptă ca preţurile să atingă un minim către sfârşitul lui 2010.
Astfel, am putea vedea o creştere a activităţii pe piaţa de terenuri în a doua jumătate a anului 2010. În plus, activitatea de investiţii s-ar putea intensifica, după doi ani de linişte.
De asemenea, pe măsură ce în majoritatea pieţelor mature din Europa Centrală şi de Est randamentele au scăzut – până la valori de 7%, de exemplu, pentru clădiri de birouri situate în zone centrale – Colliers se aşteaptă ca România să reapară pe harta investitorilor în căutare de proprietăţi atractive.
Totuşi, consultanţii precizează că există doi factori care pot influenţa decisiv evoluţia pieţei în viitorul apropiat – pe de o parte, efectele negative ale incertitudinii din economia naţională, iar pe de altă parte – impactul pozitiv pe care îl poate produce revenirea pieţelor central europene.
SURSA: Agerpres