Tranzacţiile cu proprietăţi imobiliare mari s-ar putea „dezgheţa” în următoarele două trimestre şi vor avea o creştere importantă începând cu a doua parte a anului 2010, piaţa aflându-se în prezent, în ceea ce priveşte preţurile, la nivelul din 2003-2005, potrivit analiştilor Colliers International.
„Diferenţa între preţurile cerute de proprietari şi cele oferite de cumpărători era în urmă cu şase luni de circa 250 puncte procentuale, acum a ajuns la circa 100 de puncte procentuale şi ca urmare este probabil să vedem o dezgheţare a pieţei investiţiilor în următoarele două trimestre, cu o creştere importantă în a doua parte a anului viitor – dar departe de nivelul din 2007”, a declarat directorul diviziei de investiţii şi birouri al Colliers International, Blake Horsley (foto).
În opinia sa, revenirea acestui tip de activitate va fi pozitivă pentru România, având în vedere incertitudinea de pe piaţa românească. În acest context, analistul Colliers atrage atenţia că vânzătorii de active imobiliare trebuie să înţeleagă că proprietăţi similare cu ale lor se găsesc şi în vestul Europei, pe pieţe mai stabile şi cu risc de ţară mai redus.
„De aceea, să ceri un preţ pentru o proprietate în Bucureşti care se apropie de cel cerut de vânzători în Londra este nerealist. Dacă vânzătorii vor să vândă, aceştia trebuie să uite de preţurile din 2007, piaţa s-a întors la nivelurile din 2003-2005”, susţine Horsley.
Persoanele fizice şi fondurile cu ochii pe România
În ceea ce priveşte cumpărătorii, reprezentantul Colliers precizează că cei mai mulţi care se uită la piaţă sunt fie investitori persoane fizice, fie fonduri de investiţii.
„Fondurile de investiţii au ţinte de profit pentru acţionari, care sunt însă foarte greu de obţinut fără finanţare bancară. Aceste profituri ţintă forţează cumpărătorii să ţină la preţuri”, a adăugat Horsley.
Nu vor mai apărea chilipiruri
El a arătat că pe piaţă probabil nu vor apărea multe active distressed, care se tranzacţionează la preţuri sub nivelul considerat normal pentru o piaţă, aşa cum se anticipa anul trecut, investitorii care aşteptau aceste oportunităţi conştientizând acest lucru.
„Băncile nu vor să aibă în portofoliu credite toxice. Vom vedea probabil active distressed, dar nu la nivelurile previzionate anul trecut”, a mai precizat reprezentantul companiei imobiliare.
Activitatea de investiţii a înregistrat valori scăzute în primele trei trimestre ale anului, fiind raportat un volum de aproximativ 20 de milioane euro, în condiţiile în care în 2008 au fost încheiate tranzacţii de circa un miliard de euro.
SURSA: Mediafax