Suprataxarea şi lipsa de predictibilitate în sectorul petrolier vor duce la un fiasco, însă România are datoria de a contribui la securitatea energetică a NATO şi a Uniunii Europene, ca piaţă de frontieră, a declarat, luni, Cristian Colţeanu, membru al Consiliului Director al Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham România), într-o întâlnire cu presa.
"Zona de taxare pe upstream nu este încă aşezată pe nişte principii echitabile, întrucât, indiferent de ceea ce înseamnă taxarea şi impozitele, 50% din zero înseamnă tot zero", a afirmat Colţeanu.
El a arătat că România are datoria faţă de NATO şi faţă de Uniunea Europeană, ca piaţă de frontieră, să contribuie la securitatea energetică a acestora.
"Atâta vreme cât lucrurile nu sunt clare, există o abordare comercială care conduce către un fiasco. Noi, în acest moment când România are posibilitatea de a deveni total independentă energetic, cu o componentă extrem de apăsată pe securitatea energetică, din perspectiva membrilor familiilor pe care noi nu le-am dorit foarte mult şi din care facem parte, NATO şi Uniunea Europeană, avem îndatorirea de a contribui şi pe zona petrolului şi gazelor la această securitate energetică a familiei europene şi la independenţa României din perspectiva, în egală măsură, a unei ţări de frontieră a Uniunii Europene, care are, poate, o obligaţie suplimentară", a subliniat Colţeanu.
El a amintit că România trebuie să susţină dezvoltarea sectorului de upstream pe zona de petrol, mai ales că ţara are avantajul de a avea, la Ploieşti, una dintre cele patru universităţi de petrol şi gaze din Europa.
"Susţinem dezvoltarea echilibrată a unui mix de resurse primare, astfel încât să îmbunătăţim cât mai rapid securitatea energetică pe zona de furnizare. Susţinem dezvoltarea unei pieţe de gaz naturale care să fie bidirecţională şi transfrontalieră prin infrastructurile respective", a continuat oficialul AmCham.
Potrivit acestuia, ca alternativă la sistemele centralizate utilizate acum în Capitală şi în alte oraşe, se pot implementa soluţii prin care producţia de energie să fie mai aproape de consumator, pentru a fi eliminate pierderile masive din reţeaua de transport.
"Susţinem implementarea măsurilor de eficienţă energetică prin reducerea pierderilor masive din sistemul de transport şi prin metode prin care sursa de generare să fie adusă mai aproape de consumator, pentru că este foarte dificil să elimini sau să modernizezi aproape 30 de kilometri de conducte, iau ca exemplu Capitala, decât să segmentezi anumite zone, în beneficiul consumatorului. Sunt oraşe în Europa, mă refer la capitale, care au un astfel de sistem, implementat gradual, dar cu foarte bune rezultate", a arătat Colţeanu.
El a salutat demersul Ministerului Energiei de a demara consultări publice masive pentru realizarea Strategiei Energetice a României 2016-2035.
"Vizavi de actuala strategie energetică, pe care Ministerul Energiei şi-o propune spre finalizare în luna septembrie: s-au scris tomuri de strategii energetice, dar încă nu a existat această direcţie de consolidare a lor într-o strategie energetică pe termen lung. Acest proces de consultare ni s-a părut foarte util şi mult mai deschis decât în alte situaţii", a mai spus Colţeanu.