Aceste acțiuni nu sunt făcute de către toți oamenii din mediul rural, ci doar de cei care au culturi de legume pentru extra sezon. Sunt cateva pregătiri esențiale pe care aceștia le fac, pentru a se bucura de legume proaspete chiar și iarna, legume pe care le pot consuma atât proaspete cât și prelucrate în murături, zacuscă și așa mai departe. Iată câteva activități pe care le fac legumicultorii in această perioadă:

  1. Pentru majoritatea culturilor din extra sezon, legumicultorii de meserie nu fac prea multe lucruri (sau lucruri extraordinare) ca să le ajute să treacă peste iarnă, deoarece acestea de regulă sunt crescute fie în sere, fie în solarii, adică în zone deja protejate. O atenție mai sporită se va oferi culturilor care cresc în câmp deschis, deoarece acestea sunt cele care rămân peste iarnă la mila capriciilor vremii. În plus, legumele trebuie să fie menținute într-o atmosferă cu temperaturi pozitive ca să nu înghețe. În astfel de cazuri, se folosește folie tip agril care să le acopere. Folia aceasta se folosește și în sere și solarii, dar la o scară mult mai mică, ce-i drept. Folia tip agril este cea mai simplă și accesibilă metodă de a pregăti culturile de legume pentru iarnă și poate fi folosită mulți ani la rând, dacă este depozitată în condiții corespunzătoare. Există mai multe tipuri de folie tip agril, însă cea mai folosită este cea albă / opacă, ce permite luminii solare să ajungă totuși la plante, astfel încât acestea să poată realiza procesul de fotosinteză și să crească în voie (lipsa de lumină atrofiază plantele).
  2. Iarna se mai poate aplica un rând de îngrășăminte, deoarece solul prezintă mai puține elemente nutritive (de regulă recoltele anterioare pot seca solul, dacă nu se fac pauze între culturi, măcar de câteva luni). Aceste îngrășăminte pot ajuta legumele să crească corespunzător și să lege rod. În acest sezon o duc foarte bine salatele, varza, rucola, rubarba și majoritatea plantelor consumate în mare parte pentru frunze, însă nu sunt excluse nici celelalte tipuri de legume (atâta timp cât au condiții optime de creștere, și anume temperaturi pozitive de minim 10 grade Celsius, puțină apă și lumină, plus ceva îngrăsământ pentru un boost de creștere).
  3. Tot acum (începând din septembrie și până în noiembrie chiar), se vor înlătura toate frunzele și resturile uscate din jurul culturilor, astfel încât baza tulpinii să rămână aerisită. Resturile vegetale pot putrezi și putregaiul poate ajunge la culturile de legume, lucru deloc de dorit în special în culturile din extra sezon, când legumicultorii își doresc să își minimizeze munca fizică. Pentru eficiență, culturile din perioada iernii trebuie să nu fie expuse la riscul bolilor sau al dăunătorilor. Totuși, dacă aceștia apar, nu trebuie trecută cu vederea aplicarea de tratamente potrivite, în vederea eliminării complete a problemei. 
  4. Chiar dacă este iarnă, culturile trebuie aerisite zilnic, pe perioada zilei, când lumina zilei este mai puternică. Aerisirea impiedică formarea condensului, care poate duce la apariția mucegaiului. Câteva ore pe zi, pe perioada sezonului rece, le va face bine plantelor, care au nevoie și de aer. În egală măsură, solul din jurul bazei tulpinii plantelor poate fi săpat puțin, ca să fie aerat și să permită aerului să ajungă și la rădăcină.

Legumele în extra sezon pot reprezenta o sursă de venit foarte profitabilă, și acest lucru se datorează faptului că legumele pot fi consumate atât în stare proaspătă, cât și prelucrate: sub formă de zacuscă, murături, chiar și sub formă uscată. Marile restaurante caută întotdeauna colaboratori / producători care să le furnizeze legumele necesare si pe perioada iernii, atunci când acestea sunt de negăsit în piețe, iar marile lanțuri de magazine doar importează fructe și legume din alte țări (însă acestea nu au gustul, mirosul și aroma celor autohtone). Așadar, tot mai mulți fermieri români caută să prospere și să lege colabărări cu patronii de restaurante din orașe. Și de cele mai multe ori, aceste colaborări chiar au succes – restaurante există, în prezent, la tot pasul și oamenii sunt din ce în ce mai atrași de astfel de locații.

Cum să pornești o afacere în acest domeniu? Dacă locuiești în mediul rural și deja deții cateva zeci sau sute de hectare de teren, atunci lucrurile sunt deja mai simple. Poți solicita primăriei fonduri nerambursabile pentru culturile tale, astfel încât sa minimizezi investițiile făcute pentru culturi (sere, solarii, sisteme de irigații, semințe de plante și așa mai departe). Și așa vei avea parte de un început cu dreptul. O dată ce te-ai pus pe picioare, cresterea și rotația culturilor va rămâne prioritatea principală. Deși este o activitate care necesită și muncă fizică directă, cei care deja activează în acest domeniu spun că satisfacția sufletească și financiară sunt imboldurile care îi fac să continue. Practic, atunci când vezi că ai rezultate, motivația vine de la sine și chiar și munca fizică parcă nu se mai resimte atât – ba dimpotrivă, exercițiul zilnic te va menține într-o formă fizică optimă, deoarece noi suntem o specie mobilă, adică avem nevoie de mișcare fizică, indiferent de context, suntem făcuți pentru mișcare și nu pentru sedentarism.