Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat Comandamentul energetic din cauza vremii extreme din țară
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat duminică, în urma condițiilor meteo extreme, Comandamentul energetic pentru a monitoriza situația în timp real și a implementa măsurile de intervenție necesare.
Vremea neobișnuită pentru această perioadă a anului, caracterizată prin temperaturi extrem de scăzute, vânt puternic și ninsori, a generat o serie de avarii la rețelele electrice, iar peste 2.400 de consumatori din județele Botoșani, Suceava, Neamț, Dolj și Ialomița au rămas fără alimentare cu energie electrică.
Burduja a explicat că echipele operatorilor de distribuție sunt deja pe teren pentru a remedia defecțiunile, iar în 2-3 ore toți consumatorii vor fi realimentați cu energie electrică.
Într-o declarație postată duminică seară pe Facebook, ministrul Energiei a precizat că, până joi seară, aproape întreaga țară va fi sub Cod galben de vreme deosebit de rece, cu brumă, îngheț la sol și intensificări ale vântului.
În acest context, Burduja a subliniat importanța convocării Comandamentului energetic pentru a evalua impactul vremii și a coordona intervențiile necesare pentru asigurarea furnizării de energie electrică și gaze naturale. Deși se așteaptă o creștere a consumului de energie și gaze, ministrul a asigurat că nu există riscuri pentru continuitatea furnizării acestora.
„De la ANM am primit informarea că vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă a anului, atât ziua cât şi noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 şi 10 grade, iar în cursul nopţilor şi al dimineţilor se vor înregistra temperaturi preponderent negative.
Astfel, ne aşteptăm la un consum zilnic mai mare de gaze naturale, în jur de 34-35 milioane Nm3. Cu un stoc în depozite de 829 milioane Nm3 şi o producţie internă de 24-25 milioane Nm3, nu există în niciun scenariu vreo situaţie în care să ne confruntăm cu probleme în asigurarea aprovizionării cu gaze”, a transmis Burduja.
Vor exista vârfuri de consum de energie de până la 8000 MW, însă sistemul e pregătit
În ceea ce privește consumul de energie electrică, ministrul a menționat că vor exista vârfuri de consum în jurul orelor 20 și 21, estimându-se că se va ajunge la 8000 MW.
Totodată, Burduja a adăugat că sistemul energetic național este pregătit să facă față acestor cerințe, menționând că producția de energie electrică de la Porțile de Fier este la capacitate maximă, stocurile de cărbune de la CE Oltenia sunt în creștere, iar gradul de umplere a lacurilor a depășit deja 60%.
Ministrul a mulțumit celor care s-au mobilizat pentru a remedia rapid avariile și a reconectat consumatorii la rețelele electrice. De asemenea, Burduja a asigurat că situația este sub control, mulțumită expertizei din sectorul energetic românesc, de la operatorii de transport și distribuție, până la dispecerul energetic național.
În final, el a menționat că programul de reumplere a depozitelor pentru iarna viitoare este deja în implementare și că depozitele de gaze de la Ghercești și Sărmășel vor furniza între 3,8 și 4 milioane Nm3 în aceste zile.