Comandament energetic. Burduja: Facem tot ceea ce este omeneşte posibil să remediem avariile

sebastian burduja

SURSA FOTO: Facebook/Sebastian Burduja

Sâmbătă, a avut loc un nou Comandament energetic în contextul avertizărilor meteorologice, în cadrul căruia specialiștii au evaluat situația la nivel național și au luat măsuri pentru a asigura stocurile de energie și gaze. Sebastian Burduja a subliniat că se prevede o intensificare a vitezei rafalelor de vânt, ceea ce ar putea afecta rețelele electrice. Totodată, el a făcut apel la înțelegere în cazul apariției unor avarii, amintind că echipele de intervenție sunt compuse din oameni.

A fost încheiat un nou Comandament energetic

Ministrul Energiei a anunțat sâmbătă, pe Facebook, că a fost încheiat un nou Comandament energetic, conform celor anunțate anterior. Toți operatorii de transport și distribuție sunt mobilizați, având comitete proprii constituite și echipe de intervenție suplimentate în zonele afectate de condiții meteorologice speciale în următoarele zile. De asemenea, aceștia dispun de stocuri de echipamente suplimentare pentru a putea reacționa rapid în cazul unor avarii. Stațiile au fost aprovizionate cu motorină pentru grupurile electrogene, în caz de necesitate.

”Am încheiat un nou Comandament energetic, aşa cum am anunţat încă de ieri. Toţi operatorii de transport şi distribuţie sunt în dispozitiv: au constituit comandamente proprii, au suplimentat echipele de intervenţie în zonele vizate de condiţii meteorologice speciale în zilele următoare, au stocuri de echipamente adiţionale pentru a interveni rapid în cazul unor avarii apărute în teren. Staţiile au fost aprovizionate cu stocuri de motorină pentru grupuri electrogene, la nevoie”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, ministrul Energiei.

Ministrul a precizat că, în prezent, se observă o intensificare a vitezei rafalelor de vânt, prognozate să ajungă până la 80 km/h, ceea ce ar putea crea dificultăți rețelelor electrice. Totuși, el a subliniat că, pentru moment, vântul este așteptat să bată din aceeași direcție (NV-SE), ceea ce ar putea reduce presiunea asupra rețelelor. De asemenea, a menționat că se acordă o atenție specială zonei Galați, unde sunt prevăzute noi precipitații, iar echipa sa se află în contact constant cu DSU.

Acesta a făcut un apel la înțelegere și răbdare, subliniind că, în astfel de situații, presiunea asupra echipelor de intervenție este foarte mare, deoarece toți își doresc să rezolve rapid problemele legate de alimentarea cu energie electrică și, după caz, cu gaze. El a reamintit că aceste echipe sunt compuse din oameni, iar siguranța lor și a tuturor cetățenilor trebuie să rămână prioritară. A menționat că, așa cum s-a întâmplat la Galați, intervențiile vor fi realizate prompt, chiar și în condiții dificile, având conștiința că se depune toate eforturile posibile pentru a remedia avariile, fără a pune în pericol viețile oamenilor.

Apele Române continuă intervențiile

Apele Române au anunțat sâmbătă că intervențiile în zonele vulnerabile continuă, fiind construite diguri provizorii pentru a preveni inundarea în cazul unei breșe. Aceste diguri sunt ridicate până la cotele prognozate ale Dunării, estimate la 9500 mc/s. De asemenea, vor fi amplasați peste 400 de saci pe brațul Borcea.

”Intervenim cu forţele proprii în zonele vulnerabile! Apele Romane Buzau-Ialomita prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi continuă construirea unor diguri provizorii din saci geocontaineri, paralel cu linia de apărare existentă, menite să stopeze pătrunderea apelor în cazul apariţiei unor breşe”, a transmis, sâmbătă, Administraţia Naţională Apele Române.

Instituția a precizat că, pe o lungime de 350 de metri în zona Baital, pe brațul Borcea, pe malul drept al Dunării, vor fi montați în zilele următoare peste 400 de saci. De asemenea, în zona Ciocănești-Călărași, au fost deja amplasați 180 de saci pe o lungime de 150 de metri.

”Digurile vor fi ridicate până la cotele prognozate, de 9500 mc/s. Dacă situaţia o va impune, linia de apărare se va supraînălţa cu încă un rând de saci, formaţiile noastre fiind în teren şi monitorizând strict situaţia”, a mai transmis sursa citată.

Debitele Dunării sunt astăzi de 7300 mc/s şi vor fi în creştere în următoarele zile ajungând până la 8000 mc/s.

”Având în vedere avertizările hidrologice emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, pe anumite secţiuni, în aval de Turnu Măgurele, debitele Dunării pot ajunge până la 9200-9500 mc/s”, au mai transmis specialiştii.