Comandament de Cod Roșu la Ministerul Energiei. Burduja: Nu vom avea întreruperi pe scară largă

Sebastian Burduja

SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

România este sub Cod Roşu de caniculă, iar situaţia va continua şi săptămâna viitoare. În acest context, ministrul Energiei a convocat un „comandament de vară”. Este vreun risc ca românii să rămână pe întuneric, fără energie electrică?

Sebastian Burduja convoacă un comitet ministerial pentru sectorul energetic în contextul valului de caniculă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat convocarea comitetului ministerial pentru sectorul energetic, în contextul temperaturilor extrem de ridicate din această perioadă.

Ședința va avea loc luni, la ora 11:00, și va include o analiză detaliată a situației actuale din sistemul energetic național, impactul condițiilor meteorologice, soluțiile necesare, precum și evoluția consumului și producției pe termen scurt și mediu.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Burduja a dat asigurări că sistemul energetic național este sigur și că există un dialog constant și constructiv cu producătorii pentru a găsi soluții de creștere a producției, inclusiv prin utilizarea hidrocentralelor, grupurilor pe gaz și termocentralelor pe cărbune.

„Vom continua cu toții să facem tot ceea ce este posibil pentru ca românii să aibă energie sigură, accesibilă și verde”, a declarat ministrul.

La această ședință, denumită „comandament de vară”, vor participa reprezentanți ai Transelectrica – Dispeceratul Energetic Național (DEN), OPCOM, ANRE, Transgaz, principalii producători și distribuitori, precum și colegi din Ministerul Energiei.

Sistemul energetic național este sigur și pregătit pentru provocările actuale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că sistemul energetic național este sigur și că nu există motive de îngrijorare cu privire la întreruperi pe scară largă a furnizării de energie electrică. Burduja a subliniat că experții de la Dispeceratul Energetic Național (DEN) monitorizează atent producția și consumul, iar echilibrul sistemului este prioritatea zero.

„Pot apărea avarii punctuale, locale, iar operatorii de distribuție sunt pregătiți să intervină. Dar nu se pune problema unor întreruperi pe scară largă a furnizării de energie electrică”, a afirmat ministrul Burduja.

Ministrul a recunoscut că, după 34 de ani de investiții reduse în sectorul energetic, nu se pot aștepta miracole, dar a evidențiat atragerea de finanțări nerambursabile în valoare de 13,6 miliarde de euro într-un singur an, destinate producției, transportului și distribuției energiei.

„Efectele se vor vedea în timp, atât prin creșterea producției de energie electrică și de gaze naturale, cât și prin modernizarea rețelelor”, a adăugat Burduja.

Burduja a menționat și importanța stocării energiei, subliniind eforturile de a relansa apelul din PNRR pentru stocare în baterii, în valoare de 80 de milioane de euro, și pregătirea unui nou apel de 200 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare. Proiectul Tarnița-Lăpuștești și alte hidrocentrale cu acumulare prin pompaj au fost, de asemenea, repornite.

Ministrul a afirmat că dialogul constant și constructiv cu producătorii este esențial pentru creșterea producției în această perioadă, fie că este vorba de hidrocentrale, grupuri pe gaz sau termocentrale pe cărbune.

„Vom continua cu toții să facem tot ceea ce este posibil pentru ca românii să aibă energie sigură, accesibilă și verde — da, în această ordine”, a declarat Burduja.

Preţurile la energie, sub valorile din 2023 şi 2022

Referindu-se la prețurile energiei, Burduja a precizat că prețul mediu înregistrat pe PZU 2024 este de 421 lei/MWh, sub nivelul din ianuarie-iulie 2023 și 2022.

Ministrul a invitat pe cei interesați să adreseze întrebări avizate la adresa de email office.cabinet@energie.gov.ro, asigurând că „totul va fi bine”.

”România are experți care chiar se pricep la acest domeniu și aceștia țin lucrurile în echilibru — la propriu și la figurat”, a concluzionat Sebastian Burduja.