Votul Senatului SUA privind adoptarea Black Sea Security Act a fost salutat de Ministerul Afacerilor Externe din România care a transmis că reprezintă „un nou semnal privind sprijinul puternic, bipartizan, de care securitatea Mării Negre, ca regiune de importanţă strategică pentru comunitatea euro-atlantică, se bucură la nivelul Congresului”.
Legea propune elaborarea unui plan de intensificare a coordonării între agențiile de securitate, având ca scop principal protejarea Mării Negre în contextul invaziei din Ucraina. În plus, prevede stabilirea unei strategii pentru întărirea prezenței NATO în statele din jurul Mării Negre, inclusiv România, Bulgaria și Georgia.
Ce înseamnă adoptarea Black Sea Security Act?
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a explicat ce înseamnă, de fapt, adoptarea acestui proiect de lege.
„Faptul că el (n.r. proiectul) a fost preluat în legea bugetului Ministerului Federal al Apărării Statelor Unite (bugetul Pentagonului) arată, de fapt, intenția foarte clară a inițiatorilor, de a aloca pe termen lung resurse pentru implementarea acestui plan. Ce spune legea, în definitiv, este un angajament ferm al Statelor Unite în regiune. Această lege pe care ați evocat-o enumeră câteva direcții foarte clare de acțiune.
În primul rând, invazia brutală, neprovocată și ilegală a Federației Ruse în Ucraina. Această lege debutează cu condamnare a acestei invazii, întărește angajamentul Statelor Unite în regiune pe mai multe dimensiuni. Cu alte cuvinte, solicită Guvernului Statelor Unite diferite abordări în privința securității.
Așa cum ați amintit, asistența de securitate este menționată în mai multe locuri în mod explicit în această lege. Sunt menționate prezența economică și câteva lucruri concrete la care ar fi bine să ne uităm. Se vorbește acolo despre un comandament multinațional de trei stele, care să înglobeze efortul de pregătire militară și reziliență.
Ne gândim, evident, la antrenamente, la schimburi de experiență la nivel militar, dar acest comandament are un rol fundamental de coordonare și în mod evident că noi vedem acest comandament pe teritoriul românesc.
Apoi, se vorbește despre un plan de combatere a Rusiei în privința dezinformării și propagandei. Pentru a implementa acest plan, se vorbește despre o coordonare cu un centru creat în cadrul Departamentului de Stat american tot printr-o decizie a Congresului, pentru contracararea acestei dezinformări. Iarăși, credem că România ar fi țara în care acest centru ar putea să existe și ar fi de dorit să existe.
Se vorbește despre un plan pentru o promovare a navigației, pentru a permite o mai mare securitate și acces economic la Marea Neagră.
Evident, tot ce s-a întâmplat în ultimele zile – atacarea porturilor ucrainene la Dunăre și la Marea Neagră de către Federația Rusă și utilizare intensivă a rutei de transport a grânelor, în primul rând ucrainene, de către România, aceasta fiind cea mai sigură, cea mai ieftină și cea mai scurtă rută pentru transportatorii ucraineni – arată, din nou, că rolul României se poate identifica în mod clar.
Apoi, se vorbește despre o strategie a dialogului între experții din Statele Unite și statele riverane mare Mării Negre pe dimensiunea economică, în ceea ce privește investițiile directe, în ceea ce privește atenuarea constrângerii economice a Chinei”, a declarat ambasadorul la Antena 3 CNN.
Când va fi pus în aplicare?
Întrebat când ar putea fi aprobat în totalitate acest plan și când se vor vedea primele semne privind implementarea sa, Andrei Muraru a precizat că „nu mai târziu de 360 de zile”
„Mai există un pas, dar eu sunt foarte optimist, pentru că acest proiect de lege are un sprijin bipartizan, adică ambele partide, și Partidul Democrat, și Partidul Republican, prin reprezentanții lor, susțin puternic acest proiect de lege.
El are și un sprijin bicameral, adică un proiect similar a fost introdus în Camera Reprezentanților chiar de către președintele grupului de prietenie, congresmanul Mike Turner, care este și președintele Comisiei de control a Agențiilor de Securitate din Statelor Unite.
Legea spune foarte clar că nu mai târziu de 360 de zile, adică un an de la data intrării în vigoare acestei legi, Guvernul, Statele Unite trebuie să identifice resursele necesare, programele, politicile și bugetele pentru implementarea pentru implementarea sa pentru anii fiscali 2024, 2025, 2026.