Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Irlandei și Marea Celtică sunt câteva dintre destinațiile stabilite de Uniunea Europeană pentru instalarea de turbine eoline. Țările nordice se alimentează majoritar cu acest tip de energie verde, Marea Britanie abia a inaugurat cel mai mare parc eolian de acest gen, iar China a început construcția unui parc eolian acvatic și mai mare. Proiectul Uniunii Europene, semnat de zece țări participante la rețeaua de eoliene din cele patru mări enumerate mai sus, ar trebui să se încheie în 2030.
În România nu există, deocamdată, niciun astfel de proiect. Există însă un român pentru care granițele continentale s-au desființat demult și care se gândește că poate efectua lucrări de montaj și întreținere a unor parcuri eoliene acvatice.
„Intrarea pe piaţa de instalare de cabluri submarine şi fibră optică, dar şi oferirea de servicii complete de instalare şi întreţinere a parcurilor eoliene offshore (n.r. – pe mare, nu pe uscat – onshore) şi servicii de foraj în zone de apă adâncă sunt două dintre direcţiile strategice în care venim cu pachete noi de servicii“, a spus Gabriel Valentin Comănescu, acționarul majoritar al Upetrom Grup, întrebat de planurile de viitor ale companiei pe care o conduce.
Soluții integrate pentru parcuri eoliene
Prin companiile din grup, Upetrom poate oferi întreaga gamă de servicii pentru instalarea unui parc eolian, atât onshore, cât şi offshore. Aceste servicii includ atât întreţinerea parcurilor eoliene, cât şi fabricarea unor structuri de bază, instalarea reţelei de cabluri submarine, logistică pentru instalare şi întreţinere, dar şi flota de nave pentru instalarea offshore, transporturi de mare tonaj şi lucrări la mare adâncime. „De asemenea, putem pune la dispoziţia clienţilor noştri facilităţi portuare şi le oferim posibilităţi de manevrare şi depozitare onshore“, explică purtătorul de cuvânt al Upetrom Group, Radu Petrescu. Grup Servciii Petroliere, membru al Grupului Upetrom, dispune de trei facilităţi portuare, în Midia, Dana 34 Port Constanţa şi Agigea, cu spaţii mari de depozitare şi forţă de muncă specializată.
Trebuie menţionat faptul că trei companii ale grupului sunt implicate în dezvoltarea unei soluţii intergrate pentru acest domeniu: Upetrom 1 Mai, Euroned Engineering şi Grup Servicii Petroliere. Acestea oferă facilităţi de producţie, instalare şi depozitare/manipulare pe uscat, dar și pe mare. Până în acest moment, Upetrom a avut contracte cu Mertifer, pentru parcul eolian Babadag, şi cu Iberdrola Renovables, pentru cel de la Mihai Viteazu.
Pentru producția de sisteme-suport și piese de schimb s-au făcut investiţii speciale la Uzina Upetrom 1 Mai. Cu ajutorul GSP în domeniul construcţiilor marine şi al echipei GSP Shipyard pentru activităţile de fabricaţie a sistemelor de bază, Upetrom poate fabrica pentru parcurile eoliene marine: piloni, tripozi, jackete și structuri gravitaţionale. „Avantajul nostru este că suntem singura companie autohtonă care se adresează pieţei cu o ofertă completă şi care dispune de toate resursele logistice în acest sens.
Intenționăm să ne extindem operațiunile și în zona offshore a energiei regenerabile. Oferim întreaga gamă de servicii de instalare.
Gabriel Valentin Comănescu, Upetrom
Cele mai importante ferme de vânt din lume
Belgia construiește o insulă artificială, cu un diamteru de trei kilometri, în Marea Nordului, pentru a stoca energia generată de parcurile sale eoliene. Cea mai mare parte a suprafeței va fi ocupată de un rezervor uriaș de apă.
Zece țări europene au semnat un acord de cooperare pentru crearea unei rețele de energie eoliană în Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Irlandei și în Marea Celtică. Țările vor coopera pentru a interconecta această rețea de eoliene, care acoperă o suprafață de 760.000 de kilometri pătrați.
Marea britanie deține cel mai mare parc eolian offshore din lume. Localizat pe coasta Mării Nordului, lângă Kent, parcul are 100 de turbine instalate până acum, dintr-un total de 341. Marea Britanie are la ora actuală 250 de parcuri eoliene, din care 12 sunt offshore.
China a început construcția celei mai mari ferme de vânt offshore din lume, în Golful Bohai, în apropiere de Beijing. Ferma de turbine eoliene va însuma 1.000 de MW și va fi construită de o companie de stat chineză, China National Offshore Oil Corporation.