Vor fi comasate alegerile în 2024?

În cursul zilei de vineri, 26 ianuarie, prim-ministrul Marcel Ciolacu a oferit detalii cu privire la comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Șeful Executivului a ținut să menționeze că discuțiile care au loc în interiorul fiecărui partid sunt diferite față de cele din coaliție.

El a sugerat să se analizeze în primul rând ceea ce își doresc românii. Conform opiniei sale, comasarea alegerilor nu reprezintă o prioritate pentru români, deoarece nu a fost întrebat de nimeni pe stradă cu privire la acest subiect.

În schimb, el spune că întrebările și preocupările oamenilor se concentrează în principal asupra nivelului de trai.

”Una este discuţia din interiorul fiecărui partid şi una este discuţia din coaliţie, haideţi să vedem ce îşi doresc românii în primul rând. Din punctul meu de vedere, pentru români nu este nicio prioritate nicio comasare. Nu m-a oprit nimeni pe stradă (..) să mă întrebe de comasare. Toată lumea întreabă în ceea ce priveşte nivelul de trai”, a spus premierul.

Susține Marcel Ciolacu comasarea alegerilor?

Întrebat dacă susține comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, acesta a spus că este vorba despre un interes politic. Așadar, el spune că românii trebuie să-și dea cu părerea asupra comasării celor două runde de alegeri.

”E un interes politic, haideţi să aflăm de la români”, a fost răspunsul șefului Guvernului de la București.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Inquam Photos / Saul Pop

Opinia PNL cu privire la comasarea alegerilor

În ceea ce-i privește pe liberali, purtătorul de cuvânt Ionuț Stroe a declarat joi că electoratul s-ar putea mobiliza.

„Organizarea împreună a anumitor cicluri electorale înseamnă, practic, simplificarea procesului electoral. Gândiţi-vă ce ar înseamnă ca, începând cu vara acestui an, până în luna decembrie, să chemăm cetăţenii acestei ţări de cinci ori la vot.

Gândiţi-vă ce blocaj instituţional am crea, apropo de modul în care imensa zonă funcţionărească aşteaptă să se limpezească zona decizională şi să vadă cine sunt cei care vor decide mai departe în aceste instituţii. Gândiţi-vă şi la economiile care se pot face apropo de efortul financiar pe care trebuie să îl realizăm.

Gândiţi-vă ce ar însemna, apropo de modul în care se manifestă absenteismul la cote alarmante, şi cota de legitimitate a celor aleşi, ce ar înseamna ca la europarlamentare, unde tot timpul am avut cote minime de prezenţă la vot, am putea să mobilizăm electoratul gândindu-ne că este şi o miză locală, apropo de cei din administraţia publică locală”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL.

Acesta a mai spus că în Partidul Național Liberal, condus de Nicolae Ciucă, nu au existat discuții cu privire la acest subiect. Totuși, purtătorul de cuvânt spune că scenariile sunt deschise, subliniind că toate alegerile, în afară de cele parlamentare, pot fi modificate prin lege.

„Scenariile sunt deschise, pentru că, dacă ar fi să ne raportăm la prevederile constituţionale, doar alegerile parlamentare sunt fixe, restul sunt reglementate prin legi care se pot modifica. Noi suntem deschişi în a dezbate şi a lua o decizie care să ajute şi să simplifice procesul electoral. Raportat la voinţa publică, gândiţi-vă că există o majoritate în această ţară care doreşte simplificarea procesului electoral”, a spus el.

Acesta a mai spus că liberalii au încercat să deschidă acestă dezbatere. Ei au așteptat opinii nu numai de la PSD, ci și de la ceilalți parteneri.

Ionuț Stroe
Ionuț Stroe/SURSA FOTO: Facebook, Ionuț Stroe

AUR nu este de acord cu comasarea alegerilor

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) spune că nu este de acord cu o astfel de comasare.

Liderul George Simion a declarat că o astfel de comasare nu este constituțională.

Deși spune că se opune comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, el spune că nu are nicio problemă cu comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

În context, el spune că propunerea este, de fapt, o încercare de a schimba discursul public.

„Nu! Una este șmecheria și alta este nerespectarea legilor și a Constituției. Chestiunea asta excede cadrul prostiei. Nu este constituțional. Dacă ar fi o soluție constituțională în cazul localelor comasate cu alegerile prezidențiale, în cazul comasării alegerilor europarlamentare cu alegerile locale este vorba de neconstituționalitate dovedită printr-o decizie a Curții Constituționale. Nu există așa ceva. Este o fumigenă pentru a schimba discursul public și a distrage atenția de la protestele de la Afumați și din toată țara.”, spune acesta.